Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Netflix prichádza s ďalším projektom: VIDEO Sfilmuje román slávneho spisovateľa, je to česť

Streamovací gigant Netflix
Streamovací gigant Netflix (Zdroj: TASR/AP)

Slávny román Sto rokov samoty kolumbijského spisovateľa Gabriela Garcíu Márqueza bude prvýkrát od svojho prvého vydania v roku 1967 sfilmovaný. Americká streamingová spoločnosť Netflix v stredu, pri príležitosti 92. výročia spisovateľovho narodenia oznámila, že sa jej podarilo získať práva na filmové spracovanie od Márquezových synovi. Autor románu charakteristického pre magický realizmus, odmietal aj miliónové ponuky na jeho sfilmovanie.

„Desiatkyrokov nebol náš otec ochotný predať filmové práva na Sto rokov samoty, pretože bol presvedčený, že sa román sfilmovať nedá aj vzhľadom k časovým obmedzeniam celovečerného filmu,“uviedol jeden z Garcíovýchsynovi. „Teraz však v zlatej ére seriálov a talentovaných scenáristov a režisérov a ústretovosti medzinárodného publika k cudzojazyčným filmom nastal ten pravý čas,“dodal Garcíov syn. Snímka bude v španielčine a natáčaťsa má najmä v Kolumbii.

Autor roky odmietal miliónové ponuky

Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Márquez, ktorý zomrel v roku 2014, odmietol mnoho ponúkna filmové spracovanie svojho najslávnejšieho románu. Jedna z nich mu údajne mala vynesie dva milióny dolárov. Miliónydolárov mu podľa serveru BBC ponúkol v 70. rokoch aj herec a režisér Anthony Quinn, s ktorým sa však Márquez nakoniec tiež nedohodol. Údajne preto, že ho herec v jednom rozhovore označil za komunistu a tvrdil o ňom, že chcel, aby suma za práva zostala v tajnosti.

Láska v časoch cholery

Márquez sa netajil obdivom k socializmu, k nemu sa ešte viac priklonilpo nástupe diktatúry v Kolumbii v roku 1953. Nevôľu mnohých ľudí si vyslúžil aj osobným priateľstvo s komunistickým vodcom Fidelom Castrom. V prípade svojich ostatných diel Márquez ohľadom filmového spracovania neoblomný nebol. Sfilmovaný bol napríklad v roku 2007 jeho román Láska v časochcholery, v ktorom si jednu z hlavných úloh zahral španielsky herec Javier Bardem. Filmovú aj muzikálovú podobu dostala aj Márquezova novela Kronika vopred ohlásenej smrti. V rovnomennomfilme z roku 1987 si zahrali aj Ornella Muti a syn Alaina Delona Anthony.

Román Sto rokov samoty, ktorý je ságou rodiny Buendía z fiktívnej obce Macondo umiestnenejdo juhoamerického pralesa, bývaoznačovaný aj za najväčšie dielo latinskoamerickej literatúry 20. storočia. Román bol preložený do viac ako 45 jazykovň. Ide o príbeh o samote, láske či smrti, v ktorom sa mieša realita s magickými prvkami a nadprirodzené javy sú bežnou súčasťou života.

Práve za novely a poviedky, v ktorých kombinuje fantáziu a realitu do bohato štruktúrovaného sveta predstáv, zrkadliaceho život a konflikty kontinentu, dostal Márquez v roku 1982 Nobelovu cenu. Márquez sa preslávil aj ako novinár. Napríklad zo svojej cesty po Európe, počas ktorejnavštívil aj Niekoľko socialistických krajín, vrátane Československa a Sovietskeho zväzu, napísal reportáže 90 dní za železnou oponou. Je tiež autorom niekoľkých scenárov a písal aj filmové kritiky.

Spoločnosť Netlix označila za česť točiť ako prvú filmovú adaptáciu románu Sto rokov samoty. S témami z Latinskej Ameriky slávila táto firma už niekoľko úspechov, naposledy s mexickým filmom Roma, ktorý dostal nedávno troch Oscarov a predtým aj dva Zlaté Glóby. Populárnyje aj seriál Narcos o kolumbijskom drogovom bossovi PabloviEscobarovia drogových karteloch po jeho smrti.

Viac o téme: NetflixSto rokov samoty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu