Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Pozadie vraždy, mafie, káuz a prepojení: Na povrch sa dostane film Ukradnutý štát

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR – Pavel Neubauer)

Slovenská filmárka Zuzana Piussi nakrúca dokument Ukradnutý štát. Snímka vzniká na pozadí vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktorá odhalila prepojenia štátu, mafie a záujmových skupín a vyhnala Slovákov do ulíc.

Režisérka sa v dokumente zaoberá rôznymi verziami skutočnosti a mechanizmami, ktoré ju tvoria. Pýta sa, ako vznikajú kauzy a únik informácií, koľko je na Slovensku tajných služieb, kedy sa reálne kauzy stávajú konšpiračnými teóriami, či majú konšpiračné teórie autorov a čo robia s vnímaním káuz sociálne siete.

Dokument, v ktorom Piussi voľne nadväzuje na snímku Od Fica do Fica z roku 2012, začala nakrúcať pred rokom. „Film Ukradnutý štát začal vznikať ako ohliadnutie za aktérmi filmu Od Fica do Fica. Krátko po začiatku nakrúcania došlo však k zavraždeniu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a nakrúcanie nabralo iný, aj finančne a časovo náročnejší smer,” vysvetlila dokumentaristka.

„Vo filme vystupujú advokáti, blogeri, novinári a najmä agenti spravodajských služieb, pričom výsledný tvar bude predovšetkým analyzovať snahy ovplyvňovať verejný priestor prostredníctvom kompromitujúcich materiálov, utajovaním alebo naopak zverejňovaním určitých informácií v určitý čas tak, aby sa ustálil naratív, ktorý väčšina ľudí akceptuje ako skutočnosť,” dodala Piussi.

Snímku však môže režisérka dokončiť len s pomocou crowdfundingovej kampane na platfotme Hithit, ktorá štartuje dnes. Kampaň potrvá 44 dní a Piussi by cez ňu chcela vyzbierať 14 900 eur. Zo získaných zdrojov pritom plánuje dofinancovať strih, časť postprodukcie, animácie komiksových výtvarníkov Mareka Pokorného a Vojtěcha Mašeka a zabezpečiť filmu distribúciu.

Zuzana Piussi
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Piussi  (Zdroj: aktuality.sk)

Viac o téme: Zuzana PiussiUkradnutý štát
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu