Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Geniálny futbalista i vyvrheľ: VIDEO Vznikol portrét legendárneho futbalistu Maradonu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Martin Meissner)

Z viac ako 500 hodín záberov zo súkromného archívu slávneho futbalistu vznikol film nazvaný len Diego Maradona. Portrét Argentínčana označovaného jednými za geniálneho, inými za vyvrheľa, ktorý obetoval sláve príliš veľa, poskladal britský režisér, scenárista a producent Asif Kapadia.

Viac ako dvojhodinovúsnímku, ktorúdnes distribútor predstavil novinárom, v Česku prvýkrát uvidia návštevníci festivalu v Karlových Varoch. Po festivalebude na programe podujatia Vary vo vašom kine a do širokej distribúcie vstúpi 18. júla.

Za filmom stojí tvorca Amy

Kapadia nakrútil len niekoľko celovečerných hraných filmov, za dokumentárny životopisný film Amy o speváčke Amy Winehouse dostal Oscara. Pred Maradonom venoval film aj legendárnemu brazílskemu automobilovému pretekárovi Ayrtonovi Sennovi, ktorého mnohí považujú za najlepšieho jazdca histórie.

Geniálny futbalista i vyvrheľ:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Marco Ugarte)

Programový riaditeľ karlovarského festivalu Karel Och dnes projekciou povedal, že Kapadia snímkou ​​o Maradonovi završuje trilógiu venovanú slávnym osobnostiam. Každý z dokumentov mal podľa neho trochu iný žáner, Senna bol akčný film, Amy muzikál a Diego Maradona je vraj trochu gangsterka, sám režisér hovorí o inšpirácii rannými filmami Martina Scorseseho.

Svetové úspechy s desiatkou

Film ukazuje začiatky chlapca z predmestského slumu, kde vyrastal so štyrmi sestrami a rodičmi a už ako malý mal na chrbte desiatku, s ktorou potom slávil svetové úspechy. V 15-ich rokoch začal hrať futbal za juniorov a hovorí, že vedel, že musí živiť rodinu. Jeho snom vraj vtedy bolo kúpiť rodičom dom.

Malý poloboh

Snímka chronologicky rozpráva o jeho ďalšom vzostupe, o prestupe do neapolského klubu, ktorý sa potýkal s rasizmom a nadávkami fanúšikov severotalianskych tímov ako Juventus alebo Inter. Sleduje, ako Argentína v roku 1986 vďaka Maradonovi vyhrala majstrovstvá sveta, aby rok potom Neapol, potácajúci sa dovtedy na chvoste ligy, národnú súťaž s Maradonom vyhral taktiež. Postavou malému futbalistovi to vynieslo obrovskú slávu a stal sa v mesteprešpikovaným mafiou polobohom.

Geniálny futbalista i vyvrheľ:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Cesare Abbate/ANSA)

Výraznou filmovú linkou je Maradonov nemanželský syn, ktorý sa narodil v čase jeho pôsobenia v Neapole v roku 1986 a ku ktorému sa Maradona nepriznal. Taliansky súd ale v roku 1993 Maradonovootcovstvo uznal a až o desať rokov neskôr sa otec a syn stretli. „Je to len mojaosobnáteóriavychádzajúcaz toho, ako som tých ľudí roky sledoval. Ale myslím, že práve zapretie dieťaťa stálo pri koreňoch Maradonových problémov, alebo ich pri najmenšom zhoršilo,“uviedol Kapadia.

Diváci filmu vidiaaj to, ako je ťažké fanatický obdiv ustáť a ako Diego trávičas na divokých večierkoch, v neverách, podvodoch a pletkách s mafiou. Podľa Kapadiu však či už divák Maradonu miluje za jeho futbalovú genialitu, alebo nenávidíza jeho podvodíky a slávnu božiuruku, nemôže na neho zabudnúť. Snímka vyzdvihuje jeho odkaz, predvádza jeho genialitu novému publiku a vrhá svetlo na jeho démonov, ktorí ho sprevádzali temnými chodníkmi jeho života.

Viac o téme: Diego Maradona
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu