Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenský film odhaľuje sexuálne vydieranie na internete: Vylákať nahú fotku je jednoduché

(Zdroj: YouTube/Kto je ďalší?)

Falošný profil na sociálnej sieti láka od dievčat nahé fotografie. Aj o tom je nový slovenský film Kto je ďalší? Ako námet filmu slúžila reálna instagramová stránka, ktorá stále funguje. Informoval o tom režisér filmu Miro Drobný.

„Posledný prípad je z Instagramu, kde falošný profil elite_model_europe láka od dievčat nahé fotografie a videá. Sleduje viac ako tisíc obetí a odhadujem, že s ešte väčším počtom z nich si píše. Agentúra Elitemodelworld sa dištancovala od tohto profilu a spoločne sme sa snažili ho zablokovať. Zatiaľ sa nám to nepodarilo,“povedal. Dodal, že film poukazuje na postup zneužitia dôvery a následného sexuálneho vydierania.

Vylákať od dievčaťa nahú fotku je jednoduché

Podľa jeho slov technológie predbehli legislatívu a nebezpečenstvá sú sofistikovanejšie. Skonštatoval, že rodičia vysvetlia deťom, že sa na ulici nemajú rozprávať s cudzími, ale nevarujú ich rovnako aj na internete. „Vylákať nahú fotku od dievčat je jednoduché. Založí sa falošný profil agentúry alebo fotografa a obeť sa zručne manipuluje vidinou budúcej slávy,“povedala Tatiana Ivanič Rybanská z Linky detskej istoty. Ďalší spôsob je podľa jej slov to, že sa cez falošný dievčenský profil začne komunikovať s obeťou a nadviaže sa priateľský vzťah. „Vzniknutá dôvera sa zneužije vzájomným posielaním polonahých alebo nahých fotiek či videí,“ozrejmila s tým, že scenár funguje rovnako aj na chlapcov.

„Podozrenie, že niekto z nášho okolia zneužíva dieťa je veľmi nepríjemné. Môže ísť o blízku osobu, na ktorej nám záleží,“skonštatoval klinický psychológ a súdny znalec Dušan Kešický s tým, že sa tejto téme ľudia radšej vyhnú. Zdôraznil však, že mlčanie prispeje k tomu, aby sa stalo obeťou ďalšie dieťa. „Obeťou rozumieme stav dieťaťa, keď mu už nikto nevráti jeho prirodzenú sexualitu, ktorá sa navždy zdeformuje a bude tak odsúdené na celoživotné trápenie. Nielen seba, ale aj tých, ktorí sa budú pokúšať zdieľať s ním v budúcnosti intímnu blízkosť,“ vysvetlil.

Viac o téme: Celeste BuckinghamKto je ďalší?
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu