Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česi pošlú na Oscara svoj nový kontroverzný film: Pomaľované vtáča má tie najvyššie ambície

Pomaľované vtáča Zobraziť galériu (2)
Pomaľované vtáča (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)

Českým národným kandidátom na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov je snímka Pomaľované vtáča scenáristu režiséra a producenta Václava Marhoula. Rozhodla o tom Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA).

Jej členovia a členky vyberali z 10 hraných a dokumentárnych filmov. S väčším počtov bodov v hlasovaní, ktoré sa uskutočnilo od 1. do 13. septembra, skončili ešte snímky Na streche (2019) a Zlatý podraz (2018). Film Pomaľované vtáča vznikol na motívy rovnomenného románu Jerzyho Kosinského. Snímka, ktorá sleduje putovanie chlapca počas druhej svetovej vojny a jeho boj o prežitie, sa zaoberá bezprostredným vzťahom medzi hrôzou a krutosťou a nevinnosťou a láskou.

Česi pošlú na Oscara
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)

Film nakrúcali počas 16 mesiacov na 43 lokalitách na Ukrajine, Slovensku, v Poľsku a Českej republike. Za kameru sa postavil Vladimír Smutný. Hlavnú detskú úlohu stvárnil Petr Kotlár. Okrem neho sa vo filme predstavili Udo Kier, Stellan Skarsgard, Harvey Keitel, Julian Sands, Aleksej Kravčenko, Barry Pepper, Michaela Doležalová, Zdeněk Pecha, Lech Dyblik, Jitka Čvančarová či Júlia Valentová. Pomaľované vtáča malo svetovú premiéru začiatkom septembra na filmovom festivale v Benátkach, kde si vyslúžilo cenu od študentskej poroty Film pre UNICEF.

Nový slovenský film Nech je svetlo zabojuje o Oscara: Úspech slávil už v Karlových Varoch

Americká Akadémia filmových umení a vied vyhlási nominácie v 92. ročníku udeľovania Oscarov v pondelok 13. januára. Prestížne ceny rozdajú 9. februára v hollywoodskom Dolby Theatre. Za Slovensko sa o nomináciu uchádza dráma Nech je svetlo režiséra Marka Škopa.

Viac o téme: OscaryČeskoPomaľované vtáča
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu