Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nečakané rozhodnutie slovenskej filmárky: Odložená premiéra kvôli voľbám!

Zuzana Piussi Zobraziť galériu (2)
Zuzana Piussi (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Slovenská filmárka Zuzana Piussi sa rozhodla posunúť premiéru svojho nového filmu V hmle. Snímka mala ísť do sveta pôvodne o týždeň, podľa Piussi si však napokon vyžaduje zachytiť aj nové súvislosti, ktoré môže priniesť až situácia v spoločnosti po februárových voľbách.

„Pôvodne som chcela pustiť film pred voľbami, aby podporil tému očisty justície, debatovať o týchto témach je dôležité. Film sme nakrúcali pol roka a niektoré jeho línie sa nám nepodarilo uzavrieť, je nutné ho dotáčať aj po voľbách,“ uviedla Piussi, ktorá však z dokumentu plánuje do predvolebnej diskusie o justícii ponúknuť aspoň ukážku.

Zo Slovenska podľa nej zmizla spravodlivosť

V snímke s podtitulom Slovenské cesty k spravodlivosti si režisérka kladie otázku Prečo ľudia stále tak masívne nedôverujú slovenským súdom? a zaoberá sa i dôsledkami toho, čo v ostatných mesiacoch ukázala aplikácia Threema. Dokument má cez konkrétne príbehy týkajúce sa samotných sudcov, podnikateľov a bežných ľudí poukázať na príčiny vymiznutia spravodlivosti zo životov slovenských občanov.

Piussi v ňom pritom reflektuje aj procesy uzdravovania slovenskej justície. „Film ukazuje aj to, že rozklad justície je jedným z dôvodov, prečo ľudia volia antisystémové strany s vierou, že tieto veci napravia. V skutočnosti im tieto strany nepomôžu. Keby riadne fungovala justícia, štát by nemohla do takej veľkej miery ovládnuť oligarchia a mafiánske skupiny,“ povedala režisérka. Dôležité preto podľa nej je dať do pozornosti ľudí, ktorí po voľbách ponúkajú spravovanie štátu a justície osobitne.

Nečakané rozhodnutie slovenskej filmárky:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Karel Cudlín)

Právo podľa filmárky reprezentuje pevnú štruktúru spoločenských vzťahov, preto keď je právny systém spochybnený, spoločnosť sa ocitá v hmle. Hmla je zároveň i názov policajnej akcie vyšetrujúcej korupciu sudcov, ktorú minulý rok odhalila spomínaná aplikácia v telefóne Mariana Kočnera.

Ani deväť rokov nestačilo

Piussi sa problémami bezprávia v právnom štáte zaoberala už v roku 2011 v dokumente Nemoc tretej moci, ani po deviatich rokoch však v justícii nedošlo k zásadným zmenám. Kľúčovým problémom slovenského súdnictva podľa režisérky nie sú však zákony ani vybavenosť súdov, ale práve ľudia, ktorú súdnu moc vykonávajú.

Film o justícii i tentoraz, rovnako ako pred deviatimi rokmi, iniciovala sudkyňa a niekdajšia prezidentka združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) Katarína Javorčíková, ktorá spolu s ďalšími sudcami bojuje za fungujúcu justíciu. Pred pár mesiacmi sa Javorčíková rozhodla prerušiť činnosť sudcu a krátko na to zverejnila článok, v ktorom v piatich bodoch vysvetľuje svoje rozhodnutie. Do toho prišla Threema a odhalila to, čo niektorí sudcovia zo združenia ZOJ dávno kritizovali.

„Navonok to vyzerá ako kríza, v skutočnosti je to možnosť na očistu nášho súdnictva, a zároveň je to chvíľa, keď môže vzniknúť film, ktorý tejto očiste môže pomôcť,“ vyjadrila sa pred časom Piussi, podľa ktorej by mal nový dokument prostredníctvom verejných diskusií prispieť k vyvolaniu tlakov na potrebné zmeny v slovenskom súdnictve. Nový termín premiéry snímky filmárka zatiaľ nestanovila. Pred pár dňami však dala k dispozícii online aspoň filmy Ukradnutý štát a Univerzity a svoboda, ktorý nakrútila v spolupráci s režisérom Vítom Janečkom.

Viac o téme: PremiéraFilmZuzana PiussiV hmle
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu