Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovenské oscary nakoniec odovzdajú v septembri: TOTO sú najväčší favoriti na zisk ocenenia

Na snímke režisér Martin Šulík ( vpravo) si preberá ocenenie Slnko v sieti v kategórii Najlepšia filmová réžia z rúk režiséra Martina Bebjaka ( vľavo) za film Tlmočník
Na snímke režisér Martin Šulík ( vpravo) si preberá ocenenie Slnko v sieti v kategórii Najlepšia filmová réžia z rúk režiséra Martina Bebjaka ( vľavo) za film Tlmočník (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutoční v stredu 9. septembra v priestoroch bratislavskej Starej tržnice. V priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke. Informoval o tom Radomír Brhlík z PR Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA).

"Som veľmi rada, že sa život v našej krajine po veľmi náročnom období pomaly vracia do normálu a galavečer Slnko v sieti bude jednou z prvých oficiálnych akcií, ktorou tento návrat oslávime," uviedla prezidentka SFTA Wanda Adamík Hrycová. "Je skvelé, že budeme oslavovať filmy – práve tie nám totiž všetkým pomohli prekonať karanténu pri plnom duševnom zdraví a ukázali nám, aké je umenie pre spoločnosť dôležité," dodala.

Najlepší z najlepších

Medzi kandidátmi na ocenenie vedie s počtom 12 nominácií filmový thriller Amnestie od režiséra Jonáša Karáska o najväčšej väzenskej vzbure v Československu. O cenu v kategórii najlepší hraný film sa bude uchádzať tiež film Nech je svetlo od režiséra Marka Škopa s 11 nomináciami a Punk je hned! od Juraja Šlauka so šiestimi nomináciami. Spomenutí traja režisér zároveň ašpirujú na cenu v kategórii najlepšia filmová réžia.

V kategórii najlepší dokumentárny film je nominovaná trojica titulov Dobrá smrť od režiséra Tomáša Krupu, Skutok sa stal od Barbory Berezňákovej a od režiséra Martina Repku Osamelí bežci: Ideme ďalej. V jubilejnom 10. ročníku Slnka v sieti sa o ocenenie uchádzalo 24 hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. Do druhého kola hlasovania posunuli akademici 14 filmov.

Pôvodný termín zmenila korona

Počas galavečera odovzdajú aj cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre a Divácku cenu Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodne verejnosť. Laureátov národnej filmovej ceny mala SFTA pôvodne vyhlásiť 17. apríla. Tento dátum museli organizátori v súvislosti s opatreniami a prevenciou proti šíreniu nového koronavírusu presunúť.

Viac o téme: OcenenieSlnko v sietiNech je svetloAmnestieDobrá smrť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu