Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nový slovenský film bude poriadne netradičný: Ženské hrdinky, ale aj hororová zápletka!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook Svetlonoc)

Svetlonoc je nový film Terezy Nvotovej, ktorý začali nakrúcať 4. augusta v Stankovanoch pri Ružomberku. Druhý film tvorivého tímu, ktorý stojí za snímkou Špina, hovorí o cene slobody a odvahe odmietnuť konvenčnú cestu.

"Poukazuje na problémy dnešného sveta, akými sú diskriminácia, poverčivosť či xenofóbia," informoval o tom Peter Badač z producentskej spoločnosti BFILM. Koproducentmi sú česká spoločnosť moloko film a francúzska spoločnosť Silvera Productions.

Podľa tvorcov sa netradičný slovenský film s hlavnými ženskými hrdinkami, dramatickým príbehom a hororovou zápletkou odohráva v prostredí slovenských hôr. Bez elektriny a signálu, obklopený čiernym lesom a divokými zvieratami, je človek priamo konfrontovaný s tajomstvami sveta, v ktorom musí čeliť hlavne sebe samému. Mladá žena Šarlota sa vracia na miesto, odkiaľ utiekla ako malá. Túži sa tu skryť a nájsť stratenú rovnováhu v samote, no čoskoro je konfrontovaná miestnymi.

Nový slovenský film bude
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook Svetlonoc)

Záhada, ktorá obklopuje smrť jej sestry, prinúti Šarlotu pátrať po odpovediach. "Týmto filmom sa snažíme búrať stereotypy, ktoré ženy splošťujú na rodičky, manželky či matky, čo sa majú starať o domácnosť, a ak túžia po inom živote, sú považované za sebecké karieristky alebo čudáčky," hovorí Nvotová k príbehu, v ktorom pracuje s prvkami magického realizmu. Režisérka vychádzala zo súčasných antropologických štúdií o magickom myslení v slovenskej spoločnosti.

V hlavných úlohách Šarloty a Miry sa predstavia mladé herečky Natália Germani a Eva Mores. Vo vedľajších úlohách diváci uvidia Mareka Geišberga, Janu Oľhovú, jej dcéru Juliánu Oľhovú, Noela Czuczora, Zuzanu Konečnú, Petru Vajdovú či Ivu Bittovú.

Nový slovenský film bude
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook Svetlonoc)

Pre režisérku Nvotovú aj scenáristku Barboru Námerovú je Svetlonoc po filme Špina ich druhý celovečerný hraný film. Štáb bude pracovať v medzinárodnom zložení. Kamery sa ujal americký kameraman čilského pôvodu Federico Cesca, hudbu zloží francúzsky skladateľ Robin Coudert. Nakrúcať sa bude do polovice októbra vo Veľkej Fatre pri Ružomberku a v oblasti Slovenského raja. Premiéra je naplánovaná na jar 2021.

Viac o téme: SvetlonocTerez Nvotová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu