Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyvrcholil filmový festival v Benátkach: Nezastavila ho ani korona, TOTO sú absolútni víťazi

Zem nomádov Zobraziť galériu (3)
Zem nomádov (Zdroj: SITA/Searchlight Pictures via AP)

Zlatého leva na 77. filmovom festivale v Benátkach získal film Krajina nomádov (Nomadland) od americkej režisérky čínskeho pôvodu Chloé Zhaovej. Oznámila to predsedníčka poroty, austrálska herečka Cate Blanchett. Cenu za najlepší mužský herecký výkon dostal Talian Pierfrancesco Fabino a najlepšou herečkou sa stala Britka Vanessa Kirby.

Tridsaťosemročná Zhaová je za desať rokov prvou ženou, ktorá získala Zlatého leva - v roku 2010 ho dostala Američanka Sofia Coppola za film Odnikiaľ niekam. Hlavnú úlohu vo filme Krajina nomádov stvárnila držiteľka dvoch Oscarov Frances McDormand. Prvého získala roku 1997 za výkon vo filme Fargo, ďalšieho potom predvlani za hlavnú úlohu vo filme Tri billboardy kúsok za Ebbingom.

Nový film od slovenskej legendy ocenili v Argentíne: Takto vyzerá najťažšia cesta na Everest

Benátsky festival sa konal napriek koronavírusu, aj keď sa uskutočnil len v obmedzenom režime. Návštevnosť sály bola obmedzená na polovicu, prítomní museli mať rúška. Zhaová a McDormand cenu prijali na diaľku videospojením z USA. Dostať sa zo Spojených štátov do Benátok bolo kvôli cestovným obmedzeniam takmer nemožné, takže v Benátkach chýbali hollywoodski filmári aj herci.

"Veľmi ďakujeme, že ste nás nechali spojiť sa s vaším festivalom v tomto podivnom, podivnom svete a týmto spôsobom. Som ale rada, že ste nás nechali sa zúčastniť! Uvidíme sa na ceste!" povedala pri ďakovanie McDormandová. Krajina nomádov pojednáva o žene, ktorá opustí všetko, aby mohla žiť na ceste. Agentúra AFP snímku charakterizuje ako melancholický pohľad do života ľudí, ktorí sa rozhodli prebývať v karavanoch.

Fabina porota ocenila za výkon vo filme Padrenostro s príbehom zo 70.rokov. Kirby zaujala výkonom vo filme Pieces of a Woman o vzťahu partnerov po úmrtí ich dieťaťa pri domácom pôrode. Ďalšie ocenenie - Strieborného leva za najlepšiu réžiu dostal Japonec Kijoši Kurosawa za film Wife of a Spy a Veľkú cenu poroty dostal Mexičan Michel Franco, ktorý natočil film Nuevo orden (Nový poriadok).

Zlatého leva si z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Gian Mattia D'Alberto/LaPresse via AP)

Zvláštnu cenu poroty si z Benátok odnáša ruský film Dorogije tovarišči (Drahí súdruhovia) o masakre zo 60. rokov v bývalom Sovietskom zväze. V Benátkach sa o ceny v hlavnej súťaži stretlo 18 filmov, z ktorých osem režírovali ženy.

Netflix pod obrovskou paľbou kritiky: Nová francúzska komédia o deťoch je vraj pornografiou

Festival sa konal napriek faktu, že ešte na jar bolo Taliansko epicentrom koronavírusu a že ďalšie filmové festivaly vrátane toho v Cannes boli kvôli epidémii zrušené. Niektoré, ako ten v Toronte alebo New Yorku sa konajú, ale online. Taliansku sa podarilo epidémiu po prísnej a dlhej uzávere zvládnuť, takže usporiadatelia benátskeho festivalu sa rozhodli akciu organizovať. Nariadili ale ochranné opatrenia - rúška sa museli nosiť vnútri sál i vonku, diváci i kritici si museli miesta rezervovať vopred a kapacita sály bola zredukovaná. 

Zlatého leva si z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Gian Mattia D'Alberto/LaPresse via AP)

Viac o téme: Filmový festivalZem nomádovZlatý levBenátky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu