Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Začal legendárny festival Sundance: O TÝCHTO filmoch sa ešte bude hovoriť

Začal sa medzinárodný filmový festival Sundance
Začal sa medzinárodný filmový festival Sundance (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Bowmer)

Vo virtuálnom formáte začal v USA 37. ročník festivalu nezávislých filmov Sundance. Akcia založená hercom Robertom Redfordom sa koná v horskom stredisku Park City v Utahu, avšak bez obvyklých diváckych davov. Napriek tomu budú môcť ľudia na celom svete až do 3. februára on-line zhliadnuť cez 70 celovečerných filmov pochádzajúcich z 29 krajín.

Záujemcovia si mohli kúpiť vstupenky na celý festival alebo na jediný deň, až do 2. februára si potom možno kúpiť prístup na jedno premietanie. Festival začal vo svetovej premiére americký dokument In the Same Breath (Jedným dychom). Jeho režisérka Nanfu Wangová, narodená v Číne, v ňom poskytuje pohľad na to, ako na epidémiu covidu-19 reagovali úrady v Číne a ako v USA.

Elijah Wood je hobitom aj v skutočnosti: Som malý, mám rád jedlo a leňošenie

Svoje projekty tento rok predstaví mnoho hollywoodskych hviezd. Jedna z nich, Robin Wrightová, známa zo seriálu Dom z kariet, vo svojom režijnom debute natočila film Land. Hrá v ňom hlavnú postavu právničky, ktorá po životné rane odíde žiť do divokej prírody vo Wyomingu. Britská herečka Rebecca Hallová podobne prvýkrát režírovala a na festivale predstaví svoj film Passing, založený na rovnomennom románe Američanky Nelly Stitched, pojednávajúcom o živote černošiek v New Yorku v 20. rokoch.

Veľká šanca pre menej známych tvorcov

V súťaži medzinárodných filmov sa predstavia okrem iných Human Factors, natočený v dánsko-nemecko-talianskej koprodukcii. Režisérom i scenáristom snímky o rodinnej dráme je Talian Ronny Trocker. Festival Sundance býva pre menej známych tvorcov príležitosťou nájsť distribútorov aj širšie publikum.

Chystá sa návrat Harryho Pottera: Ako bude vyzerať ohlásený seriál?

Tento rok sa v novom formáte konajú nielen premietania, ale aj rozhovory s filmármi a ďalšie akcie plánované do niekoľkých amerických miest. V Los Angeles sa napríklad mali konať premietania pre divákov, ktorí mali sedieť v autách, ale vzhľadom k stále vysokým kalifornským počtom chorých s covidom-19 bola akcia zrušená.

Úspechom minulých ročníkov festivalu bol napríklad film Záhada Blair Witch, ktorého natočenie stálo necelých 30-tisíc dolárov, ale tržby sa potom pohybovali v stovkách miliónov dolárov. Úspešný bol tiež film Chlapčenstvo, ktorý vznikal 12 rokov, alebo thriller Uteč. Víťazom minulého ročníka bol životopisný film Minar režiséra kórejského pôvodu Lee Isaaka Chunga o živote kórejských imigrantov v Arkansase. O tomto snímku sa hovorí ako o možnom uchádzačovi o tohtoročného Oscara.

Viac o téme: FilmyFestivalSundance
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu