Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záver úspešnej historickej série: Rozbieha sa natáčanie aj so slovenskými hviezdami

Mária Terézia
Mária Terézia (Zdroj: rtvs)

Piaty a zároveň záverečný diel minisérie o jedinej žene na českom tróne Márii Terézie pripravuje v týchto dňoch štáb režiséra Roberta Dornhelma. Filmári sa v apríli vrátia do Valtíc a do Kroměříža, kde padne prvá klapka finále obrovského koprodukčného projektu. Natáčať sa bude okrem iného na zámkoch Slavkov, Milotice, Jaroměřice a v kláštore Plasy. Oznámila to hovorkyňa ČT Karolína Blinková.

Scenár vznikajúcej epizódy zachytáva posledných dvadsať rokov života habsburskej panovníčky. Ide o obdobie takzvanej sobášnej politiky, výchovy Márie Antoinetty pre francúzsky trón a cesty Jozefa II. k prevzatiu moci.

Rakúsko-uhorskú panovníčku si v záverečnom dieli zahrá herečka Ursula Straussová a Jozefa II. stvárni Aaron Friesz. Z českých a slovenských hercov sa vo filme objavia Vojtěch Kotek, David Švehlík, Tatiana Pauhofová alebo Igor Bareš. Výraznou novou postavou bude gróf Kounic v podaní Stanislava Majera. V pokračovaní Márie Terézie sa novo predstaví aj slovenský herec Maroš Kramár.


Mohlo by vás zaujímať: Slovenské filmy sa dostali do ďalekej Austrálie: Premietnu aj Sviňu! Na niektoré premiéry si počkáme


V týchto dňoch v budovách Barrandovských ateliérov vznikajú kostýmy, chystajú sa parochne a maskéri špeciálnych efektov pracujú na odliatkoch pre stvárnenie starnutia hlavných postáv. Predstaviteľ Františka Štefana Vojtěch Kotek hovorí o úlohe, ktorú herec nestretáva každý deň. "Aj keď je to úloha neľahká, som šťastný, že sa jej môžem zhostiť, pretože mi postava Františka naozaj veľa prirástla k srdcu a len s ťarchou na ňom by som sa s tymto Cavalier teraz - tesne pred cieľovou rovinkou - lúčil," dodal.

Kreatívny producent minisérie Jan Maxa pripomenul spoluprácu s rakúskou stanicou ORF na projekte. "Náročné a poučné boli debaty nad scenári, kde sme museli vzájomne pochopiť, ako odlišne vnímame niektoré historické momenty a rolu či význam konkrétnych postáv v nich," dodal.

Viac o téme: ČTMaroš KramárMária TeréziaTatiana Pauhofová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu