Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Film Oslo odhaľuje krutú realitu: Zmieri držiteľka Zlatého glóbusu úhlavných nepriateľov?

(Zdroj: HBO)

Spoločnosť HBO Europe zverejnila prvú ukážku z nového filmu Oslo, v ktorom hlavné úlohy stvárni držiteľka Zlatého glóbusu Ruth Wilson a herec Andrew Scott nominovaný na cenu Emmy. Film bude uvedený v nedeľu 30. mája na HBO GO. Snímka Oslo je adaptáciou rovnomennej divadelnej hry ocenenej cenou Tony.

Je založený na skutočných udalostiach a zobrazuje okolnosti vyjednávania medzi nezmieriteľnými nepriateľmi. Je to príbeh plný tajných neoficiálnych rokovaní, neočakávaných priateľstiev a skromného hrdinstva malej, avšak odhodlanej skupiny Izraelčanov a Palestínčanov a jedného nórskeho manželského páru. Ten vyústi v uzavretie mierovej dohody z Osla v roku 1993. Film vyrobili spoločnosti DreamWorks Pictures, Marc Platt Productions a Bold Films.

V hlavnom hereckom obsadení filmu OSLO sa objaví Zlatým glóbusom ocenená herečka Ruth Wilson (seriál Temné hmoty z produkcie HBO, Pani Wilsonová) v úlohe nórskej ministerky zahraničia Mony Juul a herec Andrew Scott nominovaný na cenu Emmy (Potvora, Black Mirror) ako Terje Rød -Larsen, nórsky sociológ a Monin manžel.

Ďalšie úlohy stvárnili 

Ďalšie úlohy stvárnili Salim Dau (Fauda) ako Ahmed Qurei, minister financií Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP), Waleed Zuaiter (Agent, Ramy) ako jeho spoločník a predstaviteľ OOP Hassan Asfour a Jeff Wilbusch (Unorthodox) ako generálny riaditeľ izraelského ministerstva zahraničia Uri Savir.

Ďalej tiež Jigal Naor (Fauda) ako Joel Singer, právny poradca izraelského ministerstva zahraničia, Dov Glickman (Shtisel, Stockholm) ako izraelský profesor ekonómie Yair Hirschfeld, Rotem Keinan (Fauda) ako Ron Pundak, takisto izraelský profesor a Hirschfeldov spolupracovník, Itzik Cohen (Fauda) ako Yossi Beilin, námestník izraelského ministra zahraničných vecí, Tobias Zilliacus (Tjockare än vatten) ako nórsky štátny tajomník Jan Egeland a nakoniec Sasson Gabai (Sirens, Stockholm) ako Šimon Peres, izraelský minister zahraničných vecí.

Scenárista a producent

Scenáristom a producentom filmu OSLO je J.T. Rogers ocenený cenou Tony, ktorý je zároveň autorom pôvodnej divadelnej hry. Režisérom filmu a zároveň jeho producentom je Bartlett Sher, takisto ocenený cenou Tony (South Pacific). Medzi ďalšími producentmi je aj Cambra Overend. Marc Platt (La La Land, Most špiónov), ktorý získal cenu Emmy a bol nominovaný na Cenu Akadémie, Jared LeBoff a Adam Siegel sú producentmi filmu za Marc Platt Productions.

Na Cenu Akadémie nominovaná Kristie Macosko Krieger (The Post: Aféra v Pentagone, Most špiónov) a dvojnásobný držiteľ Ceny Akadémie Steven Spielberg (Schindlerov zoznam, Zachráňte vojaka Ryana) sú producentmi za DreamWorks Pictures. David Litvak je producentom za Bold Films. Producentom za DreamWorks Pictures je Holly Bario a za Bold Films Michel Litvak, Gary Michael Walters a Svetlana Metkina. Producentom filmu je Mark Taylor.

Viac o téme: HBOOslo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu