Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fanúšikovia Priateľov sú pobúrení! Čína zo seriálu vystrihla megahviezdy: Poznáme dôvod

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: HBO)

Fanúšikovia kultového amerického seriálu Priatelia sa sťažujú na cenzúru nedávno vysielaného špeciálu, ktorého sa zúčastnili hviezdy seriálu a ich hostia. Program bol vysielaný na troch čínskych videoplatformách, boli z neho však vystrihnuté výstupy osobností, ktoré v minulosti nejakým spôsobom popudili vládnucu čínsku komunistickú stranu, a to Lady Gaga, Justin Bieber a juhokórejská skupina BTS, upozornil server The New York Times.

Špeciálna epizóda sa vysielala po 17 rokoch od ukončenia seriálu. Hviezdy seriálu spomínali na natáčanie. Stretnutia sa zúčastnili aj celebrity, ktoré si tento seriál obľúbili. A práve to sa ukázalo byť v Číne problémom.

Fanúšikovia Priateľov sú pobúrení!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia)

Speváčku Lady Gaga v Číne zakázali od roku 2016, kedy sa stretla s dalajlámom. Justin Bieber sa znepáčil čínskej vláde v roku 2014, kedy zverejnil fotografiu zo svätyne Jasukuni v Tokiu, ktorá uctieva Japoncov padlých vo vojnách, vrátane vojnových zločincov z druhej svetovej vojny. A juhokórejská skupina BTS vlani rozhnevala komunistickú stranu zmienkou o kórejskej vojne.

Špeciál prilákal veľkú pozornosť divákov

Špeciál mal premiéru v USA vo štvrtok, vysielal sa na HBO Max. Prilákal veľkú divácku pozornosť aj v Číne, kde je veľmi obľúbený, zvlášť u generácie tzv. Mileniálov, teda narodených po roku 1982, ktorá tento seriál sledovala na DVD a často ho využívala k výučbe angličtiny. Seriál sa stal tak populárny, že vo veľkých čínskych mestách vznikli kaviarne podobné kaviarni Central Perk, v ktorej sa seriáloví priatelia schádzali.

Niektorí fanúšikovia na sociálnych sieťach poznamenali, že dĺžky každej verzie špeciálu sa líšili v závislosti od toho, kde fanúšikovia reláciu sledovali. To naznačuje, že streamovacie platformy reláciu zostrihal samy, aby sa vyhli možným problémom s čínskym internetovým regulátorom.

Fanúšikovia Priateľov sú pobúrení!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Terence Patrick/HBO Max)

Tento týždeň zasiahli čínski cenzori už druhýkrát

Tento týždeň je to už druhýkrát, čo čínski cenzori zasiahli proti hollywoodskym hviezdam. Hviezda najnovšom pokračovaní filmu Rýchlo a zbesilo John Cena sa ospravedlnil za to, že v jednom z rozhovorov označil Taiwan za krajinu.

Nie všetci však cenzúru relácie skritizovali. Objavili sa aj názory, že je dobre, že z programu boli odstránené vystúpenia umelcov, ktorí urážajú Čínu a podporujú nezávislosť Hongkongu, Taiwanu a Tibetu.

Viac o téme: Priatelia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu