Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úžasný režisér dokončil svoj nový film: Dobro vás môže priviesť do pekla, sledujte cestu za pomstou

(Zdroj: TASR / Jakub Kotian)

Režisér Peter Bebjak dokončil svoj nový film Stínohra. Dramatický príbeh, ktorý napísala podľa námetu producenta Jána Bradáča jeho žena Vendula Bradáčová, vstúpi do kín 14. októbra. Vedľa držiteľa Krištáľového glóbusu za najlepší mužský herecký výkon z MFF Karlovy Vary 2019 Milana Ondrík sa v snímke objavia Hynek Čermák, Vladimír Javorský, Kristýna Frejová, Leona Skleničková a Ján Jankovský.

"Stínohra je príbeh o nádeji, ktorú si ľudia môžu navzájom ponúknuť. Sleduje cestu za pomstou kvôli smrti blízkeho človeka, rozpráva o mnohých podobách lásky a intenzívnom hľadaní odpovede na to, kde začína a končí spravodlivosť. Ukazuje, že dobré úmysly sú niekedy cestou do pekla, a naopak to na prvý pohľad zlé sa môže obrátiť v dobré, "uviedla Donátová.

V snímke záchranár Jan (Ondrík) z malého mesta práve opustil manželku Evu (Dominika Morávková). V okamihu rozchodu sa Eva stane tragickou obeťou zločinu. Jan žije s vedomím, že smrť ženy nepriamo zavinil a neprišiel jej v kritickej chvíli na pomoc. Útočisko pred pocitom viny nachádza vďaka kamarátovi Michalovi (Čermák) v miestnom boxerskom klube. Spriatelí sa s Michalovou chránenkiňou Gretou (Skleničková), ktorej telocvičňa nahrádza nepoznanú rodinu. Vyšetrovateľ Dvořák (Javorský), ktorý má prípad smrti Evy na starosti, naráža na rad podivných okolností. Ukazuje sa, že páchateľ, feťák Robert Stránský (Jankovský) je informátorom pod ochranou vyšetrovateľky z protidrogovej centrály Mudrovej (Frejová). Janova obava z toho, že by vrah mohol uniknúť trestu, privedie k rozhodnutiu vydať sa na vlastnú cestu odplaty.

"V príbehu Stínohra považujem za najdôležitejšie témy konfliktu medzi inštitucionálnou spravodlivosťou a tou subjektívne nastavenou, kedy sa vrah vášho blízkeho môže za určitých okolností pohybovať voľne na slobode, a dokonca aj vo vašej blízkosti," uviedol producent a autor námetu Bradáč.

Režisér Bebjak točí ako na Slovensku, tak v Česku, kde nakrútil napríklad krimiseriál Prípady 1. oddelenie alebo minisériu Herec s Janom Cinom v hlavnej úlohe. Jeho trojdielna séria Spravodlivosť bola ocenená aj Českým levom. Film Čiara mu vyniesol na MFF Karlovy Vary 2017 Krištáľový glóbus za najlepšiu réžiu a jeho najnovší film, historická dráma Správa, bude za Slovensko usilovať o nomináciu na Oscara pre najlepší zahraničný film tohto roku. Bebjak je divákom známy aj ako herec, predovšetkým z hlavnej mužskej role vo filme Jana Hřebejka Učiteľka.

Viac o téme: Peter Bebjak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu