Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Režisérka trhákov Únos a Sviňa prináša ďalšiu drámu: O čom bude? Nepredstaviteľne náročné natáčanie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Režisérka Mariana Čengel Solčanská, ktorej snímky Únos či Sviňa patria medzi divácky najúspešnejšie filmy v histórii slovenskej kinematografie, dokončila nakrúcanie novinky Slúžka. Historickú drámu o vzťahu dvoch dievčat najbližšie čakajú postprodukčné práce. Do kín príde o rok. Informoval o tom Peter Gašparík z distribučnej spoločnosti Continental film.

Poslednými lokáciami, ktoré filmársky štáb navštívil, bolo Múzeum slovenskej dediny v Martine a zámok Slatiňany v správe Národného pamiatkového ústavu Českej republiky. Práve tam filmári nakrúcali najväčšiu časť snímky a v jesennej fáze dokončili exteriérové scény a scény s komparzom. V závere sa museli vyrovnať s chladným daždivým počasím, ešte väčšou výzvou však bola pandémia nového koronavírusu, ktorá komplikovala takmer celé nakrúcanie.

"Bolo nepredstaviteľne náročné nakrúcať veľký výpravný historický film v pandemických časoch a v ovzduší absolútnej negácie kultúry. Zatiaľ čo diskutéri posielali umelcov a pracovníkov v kultúre vykladať tovar do supermarketov, my sme vytvárali film reflektujúci na vznik Československa," hovorí Čengel Solčanská. "Teraz máme pred sebou etapu postprodukcie, keď sa bude film strihať a ozvučovať, a dúfame, že o rok sa do kín vrátia diváci v množstvách, aké bývali pred pandémiou," dodala režisérka.

O čom bude film a na ktorých hercov sa môžeme tešiť?

Film Slúžka je inšpirovaný rovnomenným románom Hany Lasicovej a rozpráva príbeh dvoch dievčat zmietaných citovou neistotou. V období prvej svetovej vojny prichádza 15-ročná Anka (Dana Droppová) pracovať ako slúžka do vily vysokopostaveného rakúsko-uhorského úradníka (Karel Dobrý) a jeho manželky (Zuzana Mauréry).

Ankinou novou rodinou sa stáva zvyšné služobníctvo – kuchárka Kristína (Anna Geislerová), slúžka Líza (Vica Kerekes) či záhradník Štefan (Lukáš Pelč). Okrem nich však získava aj úhlavného nepriateľa - rovnako starú dcéru z panskej rodiny Resi (Radka Caldová). Nevraživosť sa však postupne premení na sympatie a medzi mladými ženami sa rozvinie romantický vzťah. To všetko v čase, keď ženy nemali ani volebné právo, nieto ešte právo na lásku podľa vlastného výberu.

Anna Geislerová počas natáčania filmu Slúžka (Zdroj: Repro foto YouTube/Bright Sight Pictures)
Zobraziť galériu (2)
Anna Geislerová počas natáčania filmu Slúžka (Zdroj: Repro foto YouTube/Bright Sight Pictures)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Bright Sight Pictures)

"Anka bola v istom zmysle neobyčajný, no vlastne obyčajný človek. Prostredníctvom príbehu jedného života predstaví film životy ďalších postáv a tisícov ľudí žijúcich v tej dobe – nesie rôzne témy, motívy, niektoré sú však stále funkčné aj dnes a naďalej sa nás týkajú," hovorí o svojej postave herečka Dana Droppová.

Slúžka by mala prísť do kín 27. októbra 2022 pri príležitosti 104. výročia vzniku prvej Československej republiky. Producentmi snímky sú slovenská spoločnosť Bright Sight Pictures a česká spoločnosť CINEART TV Prague, koproducentom filmu je Česká televízia.

Viac o téme: Mariana Čengel SolčanskáSlúžka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu