Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Český režisér pripravuje film o úžasnom umelcovi: Korene mal na Slovensku

(Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein)

Chystaný dokumentárny film o českom umelcovi so slovenskými koreňmi Jánovi Mančuškovi sa snaží nad rámec spomínania jeho diela zasadiť do prítomnosti a znovu sa s nimi konfrontovať. V rozhovore s ČTK to pri nakrúcaní v grafických dielňach AVU v pražskom Bubenči povedal režisér filmu Štěpán Pech. Snímka s názvom Ján Mančuška: Chýbanie, ktorého natáčanie je podľa režiséra z väčšej časti hotové, má mať premiéru v septembri 2022.

"Ten dokument je postavený na niekoľkých kľúčových Jánových dieloch a tie rekonštruujeme v prípade, že ide o predstavenie. Alebo ich znova inštalujeme, keď sa jedná o dielo, alebo znovu inscenujeme divadelné predstavenia. Snažíme sa jeho práce sprítomniť, znovu sa s nimi konfrontovať. Nebyť odkázaní len na spomínanie, na pamäť, ale vlastne mať tú možnosť to znova prežiť, znova tie veci vidieť," uviedol Pech. Dokument je podľa Pecha zhruba z 80 percent natočený. Zábery okrem Prahy vznikali aj na Slovensku či v Berlíne a New Yorku, kde výtvarníka zastupovali rôzne galérie.

V grafických dielňach Akadémie výtvarných umení sa dnes zišli pedagógovia z troch ateliérov, v ktorých výtvarník študoval - Jana Svobodová z kresliarskeho ateliéru, Vladimír Kokolia z grafického ateliéru a Jiří Kovanda z maliarskeho ateliéru. Výtvarníci hovorili okrem iného o umeleckom vývoji Mančušku. Stretnutiu však dominovala rekonštrukcia a tlač grafík z matríc, ktoré v dielňach po umelcovi zostali.

Dojímavé slová režiséra

"Rekonštruuje sa tá pôvodná farebnosť a sú tu študenti, ktorí sa na tom učia tlačiť. Nepozeráme sa na tlačené grafiky, ale tlačíme ich. Keď sme v tom procese a vidíme, ako vznikajú farby, vidíme ten proces, dostávame sa do konkrétneho ťahu, tak nám to dáva informácie o tom, akým spôsobom pracoval a tvoril,“ popísal Pecha, ktorý pre Mančušku predtým pracoval ako asistent. "Je to pre mňa osobná práca. Môžem sa nejakým spôsobom znova stretnúť s niekým, kto pre mňa bol dôležitý a nejakým spôsobom pokračovať v tom vzťahu," dodal režisér.

Mančuška sa narodil v roku 1972 v Bratislave, ale od detstva žil v Prahe, kam sa jeho rodina presťahovala. Vyštudoval Akadémiu výtvarných umení, dostal Cenu Henricha Chalupeckého za rok 2004. Vystavoval v New Yorku, zúčastnil sa prehliadky Manifesta v Berlíne, bol spolutvorcom expozície na benátskom bienále. Zomrel v roku 2011.

Viac o téme: Ján Mančuška: Chýbanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu