Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dokument z reálneho prostredia: Filmárka si vyskúšala, aké je to byť bezdomovcom na Slovensku

(Zdroj: YouTube/Vagus)

Filmárka Radka Šišuláková si v Bratislave na tri dni vyskúšala byť človekom bez domova. Dostala fiktívnu identitu mladej ženy, ktorá práve opustila detský domov, za pár týždňov minula našetrené peniaze, nepodarilo sa jej nájsť si prácu a skončila bez domova. Život na ulici a snahu o vyriešenie svojej situácie zachytila v krátkom dokumentárnom filme.

Príbeh je podľa občianskeho združenia Vagus, ktoré sa v hlavnom meste venuje pomoci ľuďom bez domova, inšpirovaný skutočnými príbehmi stoviek ľudí. Šišuláková podľa organizácie strávila tri dni na ulici, aby poukázala na to, ako môže včasná pomoc zabrániť prehlbovaniu krízy a tomu, aby človek v ťažkej situácii prišiel o "strechu nad hlavou".

Vagus poukazuje na odborné odhady, podľa ktorých až tretina ľudí bez domova sú odchovanci z detských domovov. Ďalej ide o týrané ženy, ktoré vystúpili z patologického vzťahu či ťažko zdravotne znevýhodnených ľudí, ktorí sa nedokážu zamestnať. Taktiež ľudia po ťažkej životnej udalosti, ktorú nevedia sami prekonať a ľudia so závislosťou.

"U ľudí, s ktorými pracujeme, vnímame absenciu finančnej gramotnosti. Spoločným menovateľom sú tiež nulové alebo veľmi narušené rodinné väzby. V krízovom období života preto nastane taká súhra okolností, ktorá človeka dovedie až na ulicu alebo do zariadenia pre ľudí bez domova," priblížila riaditeľka Vagusu Alexandra Kárová.

Je dôležité človeka v kríze zachytiť včas

Organizácia upozorňuje, že je dôležité človeka v kríze zachytiť včas. Aj preto prevádzkuje linku pomoci, na ktorú môžu ľudia v ťažkej životnej situácii zavolať a s pomocou sociálnych pracovníkov začať riešiť ich problém. Združenie má aj krízový byt pre ľudí, ktorí na krátke obdobie potrebujú bezpečné útočisko, aby zvládli prekonať krízu. 

Ľudia, ktorým hrozí strata bývania alebo sú na ulici iba krátko, sa snaží Vagus identifikovať pri práci v teréne, v bratislavskom dennom centre Domec či spoluprácou so sociálnymi oddeleniami bratislavských mestských častí a inými organizáciami. Vagus upozorňuje, že stratou domova je ohrozených viac ako pol milióna ľudí, ktorí žijú na hranici chudoby. Reálne ich však môže byť viac. Najefektívnejším riešením bezdomovectva je podľa neziskovky jeho prevencia.

Viac o téme: Radka Šišuláková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu