Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Oceňovaný Slovák predstavuje nový film: Premiéra priamo vo vašich obývačkách!

(Zdroj: Youtube/Pavol Barabas)

Oceňovaný dokumentarista Pavol Barabáš predstavuje nový film Dhaulágirí je môj Everest, venovaný Zoltánovi Demjánovi, zaslúžilému majstrovi športu, legendárnemu horolezcovi a hĺbkovému koučovi. Premiéra sa koná online vo štvrtok o 20.20 h v Kine doma.

Premietanie uzavrie online diskusia P. Barabáša a Z. Demjána, ktorý je známy predovšetkým ako prvý Slovák, ktorý vyliezol na Mount Everest. On sám však považuje za svoj životný výkon prvovýstup na Dhaulágirí. Nielen preto, že bol technicky náročnejší, ale najmä preto, že práve tam sa mu dostalo prelomového poznania, ktoré mu v živote ukázalo novú cestu. O jeho víziách, životnej filozofii a ceste udržateľnosti sa dozvedia diváci v novom filme Pavla Barabáša, ktorý so Zoltánom Demjánom spolupracoval na snímkach Everest - Juzek Psotka i Vábenie výšok o histórii slovenského himalájskeho horolezectva.

"Po čase som zistil, že je to veľmi inšpiratívny človek. Nielen preto, že je prvým Slovákom, ktorý s Juzekom Psotkom vyliezol na Mount Everest bez kyslíka a ako sa neskôr ukázalo, bolo to dokonca novou cestou. Ani preto, že jeho prvovýstup alpským štýlom, strmým 4,5 kilometra dlhým juhozápadným pilierom Dhaulágirí, nezopakoval dodnes nikto," hovorí o filme Barabáš s tým, že ho viac zaujal Demjánov duchovný posun. "Nielenže ho hory naučili chápať význam slova pokora, ale uvedomil si, že okolo nás existujú energie silnejšie ako naša vôľa," dodal režisér.

Nepál a Himaláje sú pre Zoltána Demjána druhým domovom. Veď tam bol 22-krát a zažil veľa. Najpodstatnejší je však jeho transcendentálny zážitok na vrchole Dhaulágirí. Do svojej chalupy pod Rozsutcom sa chodí stretnúť s tichom. Tu sa zamýšľa nad ďalším vývojom horolezectva, zmyslom riskovania a hľadá ďalšiu cestu životom. Venuje sa psychológii, aby pochopil, do akého stavu sa tam hore dostal. Ovplyvnilo to aj jeho ďalšie životné smerovanie.

Viac o téme: Pavol BarabášDhaulágirí je môj Everest
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu