Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FAMU sprístupnila verejnosti diela svojich absolventov: Dostupné sú aj filmy československých velikánov

(Zdroj: Facebook/FAMU International Prague)

Pražská FAMU na vlastnej VOD platforme nazvanej FAMU Films pri príležitosti 75. výročia od založenia školy sprístupnila verejnosti filmy svojich absolventov a študentov od počiatku vzniku po súčasnosť. Na jednom mieste je možné vidieť študentské či absolventské snímky tvorcov, ako sú Věra Chytilová, Ján Švankmajer, Ján Nemec, Ján Svěrák, Ján Hřebejk, Helena Třeštíková alebo Ján Prušinovský. Novinárov o tom informovala dekanka FAMU Andrea Slováková.

FAMU Films ponúka aj najaktuálnejšie filmy, medzi nimi študentskú Oscarom ocenenú Dcéru alebo krátke snímky Rudé boty či Príbeh hrôzostrašnej Eliz, oba práve nominované na Ceny filmovej kritiky a na Českého leva. „Študentské filmy z FAMU, v zahraničí často oceňované, sa k divákom často dostávajú ťažko. FAMU Films ponúka možnosť prezentácie filmárov a ich tvorby smerom k verejnosti, pedagógom či uchádzačom o štúdium. Postupne budeme pridávať snímky všetkých študentov a profilovať sa ako ďalší distribučný kanál ," uviedla Alexandra Hroncová, vedúca distribučného oddelenia FAMU a autorka koncepcie filmového portálu, na ktorého vzniku sa podieľali aj študujúci niekoľkých katedier.

FAMU Films predstavuje študentské práce od hraných filmov cez dokumenty a animáciu po experimentálne filmy aj videá zhrňujúce princípy štúdia. V nich vystupujú napríklad Petr Jarchovský, pedagóg katedry scenáristiky a dramaturgie, alebo vedúci katedry réžia Bohdan Slama. V súčasnej dobe portál ponúka viac ako 200 filmov, medzi nimi napríklad snímky členov divadla Sklep, rané snímky Věry Chytilovej či Drahomíry Vihanovej, Karla Vachka, Karla Kachyňu, Filipa Renča, Juraja Jakubiska, Jiřího Menzela, Dušana Kleina či Vojtecha Jasného. Nechýbajú ani snímky zahraničných absolventov, ktorým je napríklad slovinský režisér Olmo Omerzu.

Niektoré z filmov, ako napríklad študentské snímky Heleny Třeštíkovej, môžu záujemcovia vidieť prvýkrát. V ponuke budú aj snímky Ešte neskor? Davida Paynea a Postup práce Luna Sevnika aktuálne nominovanej v rámci Českého leva na Cenu Magnesia za najlepší študentský film. V tomto roku FAMU Films ponúkne aj tematické filmové kolekcie, a to napríklad k výročiam jednotlivých osobností. Portál je prístupný divákom v Českej republike s českým obsahom a s možnosťou zapnutia anglických titulkov, v budúcnosti spustí aj anglickú verziu. Predplatné stojí 80 korún za mesiac, poplatok zahŕňa náklady na digitalizáciu a licencie k uverejneným dielam a ďalšie náklady spojené s autorskými právami.

Filmová a televízna fakulta Akadémie múzických umení v Prahe (FAMU) bola založená 28. novembra 1946, popri DAMU a HAMU je jednou z troch fakúlt Akadémie múzických umení. Aktuálne na FAMU študuje 435 českých a 94 zahraničných študentiek a študentov. Za 75 rokov existencie chodbami prešli tisíce študujúcich z viac ako 70 krajín sveta. FAMU má v súčasnej dobe 12 katedier. Od začiatku je otvorená aj záujemcom zo zahraničia, vyštudovali ju napríklad režiséri Agniezska Holland alebo Emir Kusturica. Traja českí absolventi Miloš Forman, Jiří Menzel a Ján Svěrák získali Oscara.

Viac o téme: FilmyFAMUVěra ChytilováJiří MenzelŠtudenti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu