Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pixar dostal v moslimských krajinách STOPKU! Film o Buzzovi Rakeťákovi pohoršuje miestne úrady

(Zdroj: YouTube/totalfilm.cz)

Nový animovaný film Rakeťák štúdia Pixar dostal zákaz premietania v 13 krajinách s prevažne moslimskou populáciou a na palestínskych územiach. Úradom vo filme vadí bozk medzi dvoma ženskými postavami, uviedla agentúra AP. Snímka mala premiéru vo štvrtok a patrí medzi najnákladnejšie animované filmy, ktoré tento rok pošle do kín producent The Walt Disney Company, pod ktorého Pixar spadá.

Distribúciu nového filmu v kinách zakázali napríklad Egypt, Saudská Arábia, Libanon, Indonézia, Irak, Jordánsko, Sýria či Kuvajt, uviedli producenti snímky. Túto situáciu označil za frustrujúcu herec Chris Evans, ktorý prepožičal svoj hlas hlavnej postave v anglickom znení.

Podľa agentúry AP úradom vo filme vadí bozk medzi jednou z hlavných ženských postáv a jej partnerkou. V mnohých moslimských krajinách je homosexualita vnímaná ako hriech a členovia sexuálnych menšín čelia perzekúciám.

V minulosti západní producenti umožňovali z filmov odstrániť scény, ktoré mohli popudiť úrady napríklad blízkovýchodných krajín. Zástupca producenta povedal denníku Wall Street Journal, že firma neumožní vystrihnúť či zmeniť scény, ktoré by mali vplyv na celistvosť snímky.

Animovaný film, ktorý stál zhruba 200 miliónov dolárov, by sa mohol stať jedným z najväčších tohtoročných kasových trhákov v USA a v ďalších krajinách.

Viac o téme: PixarZákazRakeťákIslamBozk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu