Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Boj o Krištáľový glóbus v Karlových Varoch: Diváci videli premiéru unikátneho filmu

(Zdroj: Reprofoto: YouTube/Movie Trailers Source)

V Karlových Varoch sa začal na festivale boj o Krištáľový glóbus, diváci a porota videli dve európske snímky z hlavnej súťaže. Vo svetovej premiére bola večer vo Veľkej sále hotela Thermal uvedená koprodukčná snímka Vesper, dystopická dráma z bližšie neurčenej budúcnosti, o ktorej dramaturgovia festivalu hovoria ako o najviac žánrovom filme v tohtoročnej súťaži.

Početnú delegáciu, ktorá na červený koberec prišla v štyroch autách, odprevadil pred hotelom aj v sále špeciálny dron. Ten má vo filme dôležitú úlohu a je vlastne jedným z jeho protagonistov. Vesper je film natočený v koprodukcii Litvy, Francúzska a Belgicka. Veľkofilm, tiež jeden z najdrahších v súťaži, má výrazný výtvarný koncept, silné herecké výkony a nápaditú hudobnú zložku. Trinásťročná titulná hrdinka Vesper žije v zdevastovanej krajine v dome so svojim paralyzovaným otcom, je obklopená rôznym nebezpečenstvom a predovšetkým sa musí postarať o obživu pre nich oboch.

Film rozpráva o dobe nasledujúcej potom, čo sa ľudstvo pokúsilo zabrániť ekologickej katastrofe tým, že začalo investovať do genetických manipulácií, čo sa ale nepodarilo. Ľuďom sa nedostáva potravín a žije v niekoľkých viac či menej privilegovaných skupinách. Vesper jedného dňa nájde v lese záhadnú ženu a začne dúfať v zmenu.

Film natočili litovská režisérka Kristina Buožytėová a francúzsky režisér Bruno Samper. Hrajú v ňom z veľkej časti mladí herci, staršiu generáciu zastupuje britský herec Eddie Marsan, ktorého festivalové publikum pozná okrem iného z jednej z festivalových zneliek, kde stvárnil pred dvoma desiatkami rokov premietača. Za sprievodu rodičov prišla vedľa neho na premiéru aj predstaviteľka titulnej role Raffiella Chapmanová.

Viac o téme: Vesper
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu