Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenská režisérka boduje s novým filmom: Spoločnosť odmieta tých, ktorí sa príliš odlišujú

Tereza Nvotová počas vystúpenia na pódiu v rámci podujatia Nad Vatrou sa Zblízka organizovaného Festivalom Grape na trenčianskom letisku.
Tereza Nvotová počas vystúpenia na pódiu v rámci podujatia Nad Vatrou sa Zblízka organizovaného Festivalom Grape na trenčianskom letisku. (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Hlavná cena priniesla Svetlonoci život na medzinárodných festivaloch, už teraz film pozvali na veľké festivaly v Amerike a Španielsku. Režisérka Tereza Nvotová takto komentovala ocenenie Zlatý leopard, ktoré získala uplynulý víkend na Medzinárodnom filmovom festivale v Locarne v sekcii cineasti del presente (súčasná kinematografia).

"Myslím si, že táto cena pomôže aj celej slovenskej kinematografii, o ktorej sa v zahraničí veľa nevie," poznamenala režisérka. Svetlonoc je magická dráma s prvkami mystery a hororu. Porota jej udelila cenu za "odvážnu víziu, ktorá otvára ťažké témy mizogýnie a poverčivosti v dnešnej spoločnosti, a za celkové filmové uchopenie". Nvotová pri preberaní ceny povedala, že ju chce venovať všetkým ženám, ktoré museli vo svojom živote čeliť násiliu, či už psychickému alebo fyzickému.

"Pred premiérou som mala obavy z toho, či diváci v zahraničí film pochopia, predsa len sa odohráva v malej dedinke v slovenských horách. Reakcie publika však boli veľmi silné, film ich zasiahol a veľa ľudí mi ešte doteraz píše, ako im zostal v hlave," hovorí Nvotová. Novým filmom sa snaží boriť mýty a konvencie týkajúce sa ženstva a rieši problémy, ktoré sú v 21. storočí síce zastarané, ale stále prítomné.

Film otvára otázku hodnoty osobnej slobody

Upozorňuje aj na rodové a rasové stereotypy a skúma strach z inakosti. "Naša spoločnosť odmieta tých, ktorí sa príliš odlišujú, a na svoje problémy hľadá jednoduché vysvetlenia a konkrétneho vinníka. Veríme na povery, ktoré sa menia na moderné konšpirácie, a odmietame si priznať, že za mnohé nešťastia si môžeme sami," myslí si režisérka, ktorá v snímke otvára aj otázku hodnoty osobnej slobody.

"Svetlonoc je film o slobode a tak som aj pristupovala k jeho tvorbe. Dovolila som si používať žánrové prvky, hrať sa s filmovým jazykom, s hudbou a snovými sekvenciami alebo časovými rovinami tak, aby mal divák čo najväčší emocionálny zážitok," vysvetľuje režisérka a scenáristka. "Veľmi dúfam, že sa na Svetlonoc pôjdu ľudia pozrieť do kina, pretože je to šialená jazda a stojí to za to," uzavrela Nvotová.

Film nakrúcali vo Veľkej Fatre. Vznikol v koprodukcii BFILM a moloko film. V hlavných úlohách sa predstavia Natália Germáni, Eva Mores a Iva Bittová. Svetlonoc uvedie do slovenských kín 29. septembra distribučná spoločnosť Forum Film.

Viac o téme: Svetlonoc
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu