Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Českému režisérovi ide karta: Jeho film je v kinách trhákom a už chystá ďalší s hviezdnym obsadením

Russell Crowe Zobraziť galériu (3)
Russell Crowe (Zdroj: repro foto/Youtube/The Graham Norton Show)

Režisér a scenárista Petr Jákl, ktorého film Jan Žižka aktuálne ovláda rebríček návštevnosti českých kín, je jedným z producentov snímky Land of Bad s hollywoodskou hviezdou Russelom Crowom. Akčný thriller začal minulý mesiac v Austrálii nakrúcať režisér Will Eubank, ktorý spoločne s Davidom Frigeriom napísal aj scenár. V hlavnej úlohe sa popri držiteľovi Oscara a Zlatého glóbusu Crowa predstaví austrálsky filmový a televízny herec Liam Hemsworth známy zo série Hunger Games. Vo filme sa stretne aj so svojím starším bratom Lukom Hemsworthom, za tvorcov informovala Jana Šafářová.

"Už skoro 11 rokov žijem v stredoveku. Aspoň obrazne povedané. Teraz, keď je Ján Žižka konečne v kinách, sa aj ja môžem posunúť ďalej. Russell Crowe pre mňa navždy zostane gladiátorom z rovnomenného filmu Ridleyho Scotta. Vždy som s ním chcel spolupracovať. A Liam je stúpajúca hviezda, takže je táto kombinácia hercov ideálna," uviedol Jákl.

Českému koproducentovi je blízke aj prostredie, v ktorom sa teraz bude nejaký čas pohybovať. "Nakrúcame v Austrálii, ktorú milujem vďaka olympiáde v Sydney, kde som pretekal v džude. Mám z toho času na Austráliu nezabudnuteľné zážitky. Navyše sme začali nakrúcať o pár dní skôr, ako sa plánovalo a padlo to presne na moje narodeniny. Tak dúfam, že budem dostávať v budúcnosti viac takýchto darčekov," dodal.

Pracuje s viacerými hollywoodskymi hviezdami

Jákl v súčasnosti dokončuje ako producent niekoľko amerických snímok, ako napríklad 57 Seconds s Morganom Freemanom alebo Savage Salvation s Robertom De Nirom a Johnom Malkovichom. V októbri bude v Amerike distribuovaný thriller The Inhabitant voľne inšpirovaný príbehom známej americkej vrahyne Lizzie Borden, kde je tiež producentom. Vlani mal premiéru akčný film The Misfits produkovaný Jáklom, v ktorom jednu z hlavných úloh stvárnil niekdajší James Bond Pierce Brosnan.

John Malkovich
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto Youtube/The Graham Norton Show)

Jeho film zo stredoveku je trhákom v návštevnosti kín

Na čele návštevnosti tuzemských kín je v súčasnej dobe Jáklov veľkofilm Jan Žižka. Rozpočet takmer pol miliardy z neho robí najdrahšiu snímku českej kinematografie. Celkovo má na konte za mesiac od premiéry asi 279.000 divákov pri tržbách vyše 45,5 milióna korún. Distribučná spoločnosť The Avenue uviedla v septembri Žižku (v anglickojazyčnej produkcii Medieval) do 1200 amerických kín. Na streamovacích platformách sa objaví 31. októbra."Hoci dialógy miestami pôsobia neautenticky a pohľady z vtáčej perspektívy točené dronom sú prehnané, Žižka je snímkou bez nudného momentu," napísal americký časopis Variety.

Herecky sa presadil, podobne ako jeho otec, skôr ako kaskadér a dablér. Vo svojej profesii kaskadéra sa stal uznávaným, o čom svedčia aj mnohé menšie role vo filmoch xXx, Česká spojka, Gladiátor, Alien vs. Predátor alebo Eurotrip. Ako režisér a scenárista uspel so snímkami Kajínek a Ghoul.

Viac o téme: Russell CrowePetr JáklLand of Bad
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu