Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Filmová Malá morská víla čelí drsnej kritike: Šialené, čo AFROAMERICKÁ Ariel spôsobila!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Walt Disney Pictures)

LOS ANGELES - V máji budúceho roka by sa nadšenci Disney mali dočkať ďalšej filmovej adaptácie jedného zo svojich ikonických animákov. Hranej verzie sa tentokrát dočká Malá morská víla. Avšak, už odkedy v roku 2019 štúdio oznámilo, že červenovlasú Ariel si zahrá Afroameričanka, prípravy rozprávky sprevádzajú nesúhlasné ohlasy verejnosti. A ešte viac sa vystupňovali v momente, kedy pred pár týždňami Disney zverejnilo prvé zábery a trailer...

Na pripravovanú Ariel sa to valí už dlhodobo. Keď v roku 2019 štúdiu oznámilo, že rolu legendárnej morskej panny získala afroamerická herečka a speváčka Halle Bailey, fanúšikovia "Disneyoviek" sa rozdelili na dva tábory.

Niektorí tento odvážny krok chválili, no väčšina bola absolútne proti. Pôvodná Ariel z animákov je totiž beloška a je to pre nich rovnako nepochopiteľné, ako keby herečka tmavej pleti v oficiálnej hranej adaptácii stvárnila Snehulienku, či blonďavú Popolušku.

Filmová Malá morská víla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Walt Disney Pictures)

Nie, že by išlo o neznášanlivosť či rasizmus. Nespokojní fanúšikovia odkazujú na kreslené princezné tmavej pleti, pričom tomto prípade by sa im vraj rovnako nepáčilo, pokiaľ by ich v hranej verzii stvárňovala beloška.

Objavili sa dokonca názory, že ide o takzvaný "blackwashing", teda obsadzovanie hercov s tmavou pokožkou do charakteru, ktorý by mal stvárňovať beloch, opakom je pojem "whitewashing", kedy černocha stvárňuje beloch. 

Filmová Malá morská víla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram H.B.)

Filmová Malá morská víla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Walt Disney Pictures)

Ako sme spomínali, kritika vyvrcholila v momente, kedy svetlo sveta uzrel prvý trailer s herečkou Halle Bailey. Nespokojnosť sklamaných ľudí nabrala doslova šialené rozmery, a to až tak, že po zverejnení trailera na YouTube dostala upútavka cez 1,5 milióna dislikov, čo vyústilo až v to, že bolo toto tlačidlo odobraté. A tvorcovia už nečelia kritike len pre farbu pleti hlavnej hviezdy, no nepáči sa im ani farba jej vlasov, ktorá vraj nie je ani zďaleka červená a takisto ani samotný účes. 

A čo vy, predstavovali ste si Ariel inak, fandíte jej pôvodnému zobrazeniu alebo sa vám naopak v podaní Halle Baylei páči? Trailer k Malej morskej víle si môžete pozrieť nižšie:

Viac o téme: Malá morská vílaArielLittle MermaidHalle Bailey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu