Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Western z maďarskej pusty: Bankolé si v ňom zahral vďaka chybe prekladateľa

Mirage, Bankolé Zobraziť galériu (2)
Mirage, Bankolé (Zdroj: internet, telkáč)

Do slovenských kín dnes prichádza maďarsko-slovenský western Mirage (2014). Novinka jedného z najvýraznejších predstaviteľov maďarskej kinematografie Szabolcsa Hajdu prináša príbeh afrického futbalistu Francisa, ktorý je na úteku pred spravodlivosťou a nachádza úkryt na farme v srdci maďarskej pusty. Veľmi skoro však zisťuje, že farma je v skutočnosti miestom moderného otrokárstva. Nepoddajný Francis sa následne ocitá uprostred boja o slobodu a prežitie. Snímka dnes otvorí 22. ročník Medzinárodného filmového festivalu Febiofest.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii prezradil režisér Szabolcs Hajdu, na uvedenie titulu na Slovensku za účasti viacerých tvorcov sa veľmi teší. "Tento film mal svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte a uviedli ho aj na mnohých ďalších festivaloch. Ale ja za skutočnú premiéru tohto filmu považujem dnešný deň, lebo v tomto zmysle ako má dnes premiéru, ešte vlastne nikdy vo svete nemal," uviedol filmár. "Tento deň som dlho očakával. Z môjho pohľadu je dnešné uvedenie niečím takým ako pohreb alebo kar. Je to určitá slávnosť a je to súčasne zmierenie, lebo za ostatných päť či šesť rokov som pre tento film žil v neustálom napätí. Myslím si, že po tejto premiére príde akési upokojenie," povedal .


Spielbergov nový megafilm bez hudobného génia: Trápi ho zdravie!


"Ide o príbeh, ktorý je maximálne zjednodušený. Objavuje sa v ňom prastará problematika, prastarý vzťah medzi utlačovaným a utláčateľom. Všade kde ho premietali, sa ľudia mohli vžiť do tejto situácie. Mohli vo filme objaviť svojich utláčateľov, mohli objaviť aj seba či vidieť svoju situáciu. Z tohto hľadiska mohol film všade zarezonovať," povedal Hajdu o snímke, pričom tiež upozornil, že chcel predovšetkým nakrútiť film o Maďarsku. Dať mu podobu westernu sa mu však podarilo vďaka scenáristovi Jimovi Starkovi. "So Szabolcsom sme sa stretli v porote festivalu v Kluži. Tam mi povedal, že ma myšlienku nakrútiť western v maďarskej puste. O tom, ako sa niektoré opustené farmy po páde komunizmu dostali pod vplyv zloduchov, ktorí na nich držali robotníkov bez toho, aby ich platili, niečo ako otrokov. Jeho pôvodný nápad bolo nakrútiť dokument. No po tom, čo sa mu pár gangsterov vyhrážalo, upustil od tejto idey. V čase, keď sme sa stretli, už v jeho hlave bola myšlienka podať príbeh v štruktúre klasického hollywoodskeho westernu. Povedal mi, že vie veľa o puste, o situácii v Maďarsku, no nie o westernoch. A keďže som Američan, mal by som o nich niečo vedieť, a tak by som mu mal pomôcť," priblížil Stark začiatky spolupráce.

Mirage, Bankolé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: internet, telkáč)

Futbalistu Francisa stvárnil hollywoodsky herec Isaach de Bankolé. "Som veľmi rád, že som tu. Ďakujem scenáristovi Jimovi Starkovi, ktorý ma pred niekoľkými rokmi predstavil Szabolcsovi. Bola to úžasná skúsenosť. Vždy rád privítam nové skúsenosti, aj ako človek, aj ako herec. Keď mi povedali, že chcú nakrútiť film v Maďarsku o africkom futbalistovi, tak ma to zaujalo, pretože tiež som ako tínedžer hrával futbal. V skutočnosti však šlo o chybu, pretože v pôvodnom Szabolcsovom scenári v maďarčine bol ten futbalista beloch. Prekladateľ sa však pri práci pomýlil a z belocha sa stal černoch. Vďaka chybe v preklade som teda tu a mohol som získať túto skúsenosť," vyjadril sa 57-ročný rodák z Pobrežia Slonoviny.

"Film som po prvý raz videl až na festivale v Toronte a bol som veľmi nervózny. Po tom, čo mi povedali, že vystrihli všetky futbalové scény, pomyslel som si, čo v ňom teda zostalo. Pred premiérou bola novinárska projekcia a Jim Stark mi na druhý deň poslal recenziu novinára a bola veľmi pozitívna. Až som si pomyslel, že je o filme, ktorý sme my nenakrútili. Večer som si film pozrel a ten novinár mal skutočne pravdu. Ak by Szabolcs prišiel za mnou opäť aj bez scenára, myslím, že by som určite šiel do toho," dodal de Bankolé.

Na snímke sa podieľal tiež slovenský producent Mátyás Prikler a zahralo si v ňom aj osem slovenských hercov vrátane Attilu Mokosa. "Bola to pre mňa vzácna skúsenosť. Jednak pre medzinárodnú zostavu, a síce to bola malá úloha, napriek tomu som veľmi vďačný. Poznám väčšinu filmov, ktoré Szabolcs nakrútil, a bolo zaujímavé spoznať ho osobne, jeho videnie, ako on vníma svoje okolie. Som veľmi rád, že som sa zúčastnil," povedal Mokos.

Viac o téme: MirageFebiofestBankolé
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu