Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ROZHOVOR s Alice Nellis: Rozprávky sú prekrásne, ale náročné

Sedem zhavranelých bratov Zobraziť galériu (13)
Sedem zhavranelých bratov (Zdroj: Alice Nellis)

Ak patríte medzi fanúšikov rozprávok, tak je na mieste pripomenúť, že už o pár dní prichádza do kín filmové spracovanie Dobšinského diela Sedem zhavranelých bratov, v ktorom sa objavia viacerí slovenskí herci. Spracovať takúto rozprávkovú klasiku však nie je len tak, o čom sa presvedčila aj vynikajúca česká režisérka Alice Nellis.

Máte za sebou rôzne filmy, ale až doteraz žiadnu rozprávku… Čím vás zaujala práve rozprávka Sedem zhavranelých bratov?

Je to rozprávka o sile slova ahľadaní pravdy. Doma mám tri malé deti, ktoré rastú do sveta, v ktorom je slovo na jednej strane tou najmocnejšou zbraňou, ale na druhej strane vecou sprofanovanou a často bez hodnoty, do sveta, kde je pravda veľmi vzácnou komoditou a nikto sa nad tým nepozastavuje. A preto mi téma tejto rozprávky prišla ako veľmi aktuálna a pritom úplne jasne pomenovaná. Človek musí slová zvažovať. Pravda nemusí byť vždy jednoduchá, ale stojí za to ju hľadať a snažiť ju pochopiť. To sú veci, ktoré by som chcela svoje deti naučiť a rozprávka je na to oveľa dokonalejší nástroj než nejaké teoretické, poučné debaty.

Sedem zhavranelých bratov
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Alice Nellis)

Sú podľa vás deti „jednoduchší“ diváci ako dospelí ľudia?

Myslím si, že deti sú veľmi nároční diváci. Potrebujú príbehu a postavám veriť. Nestačí im len skúsenosť opísať - chcú z príbehu pochopiť niečo nové. Nestačí niečo len skritizovať, posťažovať sa aký je svet zlý (čo býva tak často témou dnešných filmov pre dospelých) - deti chcú riešenie, nádej. V tom je rozprávka náročný útvar už od samého začiatku.


Česká snímka Dobráci: Hasiči, pokus o samovraždu a Polívka ako farár


Je spracovanie rozprávky vporovnaní sostatnými žánrami náročnejšie?

Zhľadiska realizácie bol projekt Sedem zhavranelých bratov zatiaľ asi najnáročnejší zo všetkých filmov, čo som natočila. Nielen kvôli tomu, že sa veľa točilo v prírode, kde je človek odkázaný na priazeň či nepriazeň počasia, ale aj kvôli tomu, že rozprávka nie je len opisom nejakej reality. Je to žáner, v ktorom konkrétnu realitu vytvárate. Každý detail, každý kúsok obrazu musíte vymyslieť a pripraviť. Každý človek, ktorý sa vo filme objaví, musí byť v správnom dobovom kostýme. Každá lokalita upravená. Ale aj napriek všetkej náročnosti to bol natoľko mimoriadny zážitok, že to určite za to stálo.

Nasledovali ste knižnú predlohu do detailov alebo vdeji nájdeme nejaké zmeny?

Skôr ako o zmeny ide o ďalšie plány a značné rozšírenie. Samotný príbeh mi príde krásny a tak som sa v scenári zaoberala skôr tým, čo mu predchádzalo, prečo sa postavy správali tak, ako sa správali. Ako jedna z nových rovín príbehu je vo filme rozšírenie línie princa a jeho rodiny. Myslím si (a tiež to svoje deti učím), že zlo má vždy svoj dôvod, ktorý je dobré snažiť sa pochopiť. Aaj oto sme sa našim príbehom usilovali.

Dobšinského rozprávky sú typické často aj brutálnymi scénami. Nakoľko bude táto rozprávka vhodná pre detských divákov?

Práve v tejto rozprávke našťastie kžiadnej brutalite nedochádza. Chvíľami je samozrejme napínavá i strašidelná (to byť musí), ale našťastie je tam veľa priestoru na srandu aj na určitú obrazovú a žánrovú romantiku.

Sedem zhavranelých bratov
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Alice Nellis)

Mali ste už vopred predstavu otom, ktorú rolu dáte jednotlivým hercom?

Dve z postáv som písala priamo na telo - postavu Bohdanky a postavu zlej kráľovnej. Ale ostatné roly sa obsadzovali až neskôr. Môj kľúč je zvyčajne veľmi jednoduchý - hľadám výborných a výrazných hercov, ktorí dokážu nielen prirodzene a presvedčivo hrať, ale ktorí ma na prvý pohľad jednoducho bavia.


Slovenská rozprávka trhá rekordy: Úspešná v televízii aj za hranicami


Ako sa vám podarilo získať Mariku Gombitovú, aby naspievala titulnú pieseň?

Myslím, že na tom má najväčšiu zásluhu Vašo Patejdl, ktorý krozprávke napísal hudbu a s Marikou sa pozná.

Sedem zhavranelých bratov
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Alice Nellis)

Videli ste nejaké rozdiely vpráci s českými aslovenskými hercami?

Českým hercom po klapke hovorím: “Výborně! Děkuju!” a slovenským “Skvele! Ďakujem!” Pri tom prvom mám omnoho lepší prízvuk. Iné výrazné rozdiely nevidím.

Prebiehalo natáčanie podľa plánu alebo vás prekvapili nejaké nepredvídateľné udalosti?

Keď točíte vo Vysokých Tatrách alebo v Zuberci, je plán v podstate len akýmsi nesmelým návrhom pánubohu, ktorý si to nakoniec aj tak rozhodne po svojom. Niekedy vám praje, niekedy vás trochu skúša. Ale dotočiť nás to nechal, čo beriem ako veľmi dobré znamenie. Divoká príroda a živly do rozprávky patria, aj keď napríklad povodeň zo skanzenu, ktorú sme zažili vo chvíli, keď sa mala točiť veselá, slnečná scéna vítania kráľovského sprievodu, sa nám zaradiť nepodarilo. Ale rozhodne to boli zážitky na celý život.

Sedem zhavranelých bratov
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Alice Nellis)

Zaujal vás svet rozprávok natoľko, že by ste sa vbudúcnosti vrhli do podobného projektu?

Rozprávky sú báječné, ale zároveň neskonale náročné. Ani nie tak režijne, ako finančne a produkčne. Príležitosť natočiť si veľkú, výpravnú rozprávku mnoho režisérov nemá za život ani raz. Ja som to šťastie mala. Aak sa mi to niekedy v budúcnosti znova podarí, budem jedine rada.


Rozprávky trochu inak: Takto sa filmári pohrali s pôvodnými verziami


Na čo sa v rozprávke môžu diváci tešiť? Prečo by si mali pozrieť práve tento príbeh?

Pretože je ľudský a je o tom, čo do istej miery poznáme všetci - aké ťažké je pochopiť pravdu a akú odvahu a vytrvalosť človek k niečomu takému potrebuje. Asi nie je na mieste, aby som tu našu prácu chválila. Len viem, že sme na tejto rozprávke všetci pracovali, ako najlepšie sme vedeli.

Sedem zhavranelých bratov
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Alice Nellis)
Sedem zhavranelých bratov
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Alice Nellis)
Sedem zhavranelých bratov
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Alice Nellis)
Sedem zhavranelých bratov
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Alice Nellis)
Sedem zhavranelých bratov
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Alice Nellis)

Viac o téme: Alice NellisSedem zhavranelých bratov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu