Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hviezda nového českého trileru: Po drsných skúsenostiach z filmovačky sa pri správach len smeje

Gangster Ka, Hynek Čermák Zobraziť galériu (5)
Gangster Ka, Hynek Čermák (Zdroj: Facebook)

Bratislavskou premiérou vstúpil vo štvrtok (10.9.) do slovenských kín nový český film Gangster Ka. V trileri inšpirovanom skutočnými udalosťami českého podsvetia a osudmi podnikateľa Radovana Krejčířa si hlavnú úlohu zahral Hynek Čermák. Ďalej v réžii a podľa scenára Jana Pachla (seriál Cirkus Bukowsky) hrajú Vlastina Svátková, Filip Čapka, Alexej Pyško, Jaromír Hanzlík, Miroslav Etzler, Predrag Bjelac, Jan Révai, Jan Vlasák a iní.

Radim Kraviec alias Káčko sa vyznačuje vysokou inteligenciou a talentom pre dokonalý podvod. „Káčko je neuveriteľný asociál, exot. Nikdy neprestáva prekvapovať. Jeho reakcie sú odlišné od bežného sociálneho modelu. Ten chlap je ako najčernejší vtip. Na začiatku netušíte, v polovici sa začnete smiať a keď príde pointa, mrazí vás,“ povedal k „antihrdinovi“ svojho filmu Jan Pachl. Režisér a autor scenára priznal, že ho zaujíma, ako jeho snímku bude hodnotiť český organizovaný zločin. „Možno by sa teraz hodilo povedať niečo v zmysle, vďaka preštudovaniu mechanizmov organizovaného zločinu v našej zemi, korupcie štátneho aparátu a uvedomeniu si nedotknuteľnosti najväčších gaunerov som prišiel o akékoľvek ilúzie. Nie, to sa nestalo. Ja som totiž žiadne ilúzie nemal ani pred tým,“ zhodnotil český organizovaný zločin.

Gangster Ka, Hynek Čermák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Úlohy Káčka sa veľmi presvedčivo chopil Hynek Čermák, držiteľ Českého leva za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v roku 2011 vofilmeNevinnosť. V televízii a na filmovom plátne ho diváci vidia od roku 1993. „Tentofilmma núti zamýšľať sa nad tým, aký je skutočný svet okolo nás. Často nie je taký, ako sa nám snažia ukázať tí, ktorí nám vládnu. Človek sa musí starať sám o seba a riadiť sa svojím rebríčkom hodnôt. A aj tu, viac než inde, platí Kantovo: Hviezdne nebo nado mnou, mravný zákon vo mne,“ komentoval filmovú novinku Hynek Čermák, ktorý má už na správy v televízii iný pohľad: „Po skúsenostiach s týmtofilmomsa môžem pri správach iba smiať. Väčšina reportáží pre mňa bude nepravdivá, pretože, kto vie, čo kto dostal. Neverím vôbec ničomu, čo je dosť zúfalé.“

Gangster Ka, Hynek Čermák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Hviezda českej kinematografie Jaromír Hanzlík, ktorý stvárnil Kravieca st. sa na margo novej snímky vyjadril: „Je to silnýfilm. Navyše je to kauza, ktorá je stále otvorená. Myslím, že diváci budú mať otvorené ústa.“

Jaromír Hanzlík, Gangster Ka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Film, ktorý skúma mechanizmus organizovaného zločinu, vnáša svetlo do miliardového tunelu a snaží sa ukázať zrod skutočného gangstra, vznikol na motívy knihy investigatívneho novinára Jaroslava Kmentu - Padrino Krejčíř. Podľa autora námetu Gangster Ka nie je autobiografiou Radovana Krejčířa. „Je tofilminšpirovaný realitou a mojimi knihami Padrino Krejčíř. Ale scenár sme s Honzom Pachlom písali s vedomím, že rad scén budeme musieť dosť posunúť do umeleckej licencie,“ uviedol Kmenta s tým, že na divákov v kine čaká príbeh zločinca, ktorý zasiahol do života spoločnosti, ovplyvnil vysokú politiku a vyvolal rad škandálov, pre ktoré padol i policajný prezident.

Gangster Ka, Hynek Čermák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Gangster Ka sa sústreďuje na udalosti okolo postavy Káčka na území Českej republiky. Druhá časť filmu Ganster Ka: Afričan príde do kín 26. novembra.

Viac o téme: Hynek ČermákGangster Ka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu