Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Červený kapitán prichádza do kín: Splní známy detektív očakávania divákov?

Červený kapitán Zobraziť galériu (4)
Červený kapitán (Zdroj: Facebook/Červený Kapitán)

Slovensko-česko-poľská snímka Červený kapitán je stopercentný žánrový film. Na dnešnej tlačovej konferencii, ktorá sa konala deň pred slovenskou distribučnou premiérou titulu, to povedali tvorcovia snímky. Ako uviedli, pri výrobe titulu bolo pre nich najdôležitejšie nakrútiť dobrý detektívny thriller. Napriek tomu sa snažili, aby snímka dôsledne priblížila reálie zo začiatku 90. rokov, Keď sa jej príbeh odohráva. "Skrz žáner rozprávame kus našej histórie," vyhlásili na besede.

Film vznikol podľa rovnomennej knižnej predlohy slovenského spisovateľa Dominika Dána a je prvou filmovou adaptáciou diela známeho autora. Ako prezradil režisér Michal Kollár, titul si vybral práve pre jeho zasadenie v období pred vznikom Slovenskej republiky. "Je to v historickom kontexte unikát. Rozprávame sa o mierumilovnom rozdelení Československa pol roka po udalostiach vo filme a dva a pol roka po nežnej revolúcii. Ten koncept, to pozadie sa ukázalo pre film veľmi unikátne," priblížil filmár.


Slovenský seriál v zahraničných kinách: Animák poteší divákov vo Francúzsku


Snímka však atmosféru spomínanej éry približuje s odstupom a k dôležitým historickým udalostiam toho obdobia sa vracia najmä prostredníctvom archívnych televíznych prenosov. Podľa tvorcov, táto forma prístupu k dejinám bola účelná, pretože sa chceli vyhnúť akémukoľvek vysvetľovaniu. Film sa tak sústredí predovšetkým na príbeh detektíva Richarda Krauza, ktorý vyšetruje vraždu kostolníka. Jeho pátranie ho napokon dovedie na stopu bývalého experta na výsluchy známeho ako Červený kapitán. "Tá kniha, napriek tomu, že je útla, je veľmi bohatá. Ona prejde zo Slovenska do Čiech, templármi, rozdelením Československa, a ono sa to do toho filmu jednoducho nezmestí," popísala prácu na adaptácii scenáristka Anna Fifíková. "My sme sa museli radikálne rozhodovať, ktorý príbeh chceme vlastne rozpovedať," uviedla, pričom tiež porozprávala, ako svoj projekt tvorcovia konzultovali na medzinárodných filmových workshopoch, čo im umožnilo získať naň iný pohľad. To sa napokon pretavilo do výsledku, ktorý oproti knižnej predlohe ponúka určité úpravy.

Červený kapitán
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Červený Kapitán)

V úlohe Krauza diváci uvidia poľského herca Macieja Stuhra. Ako prezradil režisér Kollár, rodák z Krakova bol pre neho jednoznačná voľba po tom, čo videl jeho fotografiu na obálke časopisu. "To bol pomerne jednoduchý kasting," vyjadril sa. Stuhr považuje získanie úlohy vo filme Červený kapitán za sen každého herca. Napriek tomu nevie odhadnúť, ako fanúšikovia Dominika Dána prijmú Krauza v jeho podaní. "Neviem, či predstava čitateľov Dominika Dána, ktorí si ho po tie roky predstavovali, ako vyzerá, a ako koná, sa stretne a bude v súlade s mojou predstavou," vyznal sa Stuhr, ktorému do slovenskej jazykovej verzie prepožičal hlas Martin Nahálka.

Červený kapitán
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Červený Kapitán)

Herecké obsadenie doplnili Marián Geišberg, Ladislav Chudík, Michal Suchánek, Oldřich Kaiser, Zuzana Kronerová či Helena Krajčiová, ktorá ocenila možnosť venovať sa filmu do hĺbky. "Sme zvyknutí na strašne rýchlu robotu v televízii, tak je pre nás sviatok robiť film a mať na to čas a venovať sa tomu hlbšie," povedala. Michal Suchánek pochválil, že výsledok pôsobí vierohodne a nie komicky.


České levy sú rozdané: Odovzdávanie cien ovládli Kobry a užovky


Nakrúcanie sa začalo v roku 2014 a trvalo s prestávkami dva roky. Keďže príbeh zavedie divákov do roku 1992, tvorcovia museli zábery z exteriérov Bratislavy, kde sa nakrúcalo, zmeniť v postprodukcii. Úpravy bratislavských ulíc a námestí do čias krátko pred rozpadom Československa tak tvoria väčšinu z 360 trikových záberov. Ďalšou náročnou investíciou boli dobové rekvizity či autá. Pre film vznikla v štúdiách na pražskom Barrandove replika interiérov budovy Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, známa ako U dvoch levov.

Červený kapitán
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Červený Kapitán)

Snímka Červený kapitán príde do slovenských kín vo štvrtok 10. marca. Ako na besede uviedli tvorcovia, nevylučujú nakrútenie ani ďalších adaptácií Dominika Dána.

Viac o téme: Červený kapitán
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu