Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Život horolezca vo filme: Český dokument vás dostane až do Himalájí

Cesta hore Zobraziť galériu (3)
Cesta hore (Zdroj: cestavzhuru.eu)

Do slovenských kín príde vo štvrtok český dokument Cesta hore (2015) o horolezcovi Radkovi Jarošovi. Titul v réžii Davida Čálka približuje himalájistovu expedíciu na horu K2, ktorá mu chýbala do takzvanej Koruny Himalájí. Zdolaním tohto vrchu sa Jaroš stal prvým Čechom a 15. človekom na svete, ktorý vystúpil na všetkých 14 himalájskych osemtisícoviek bez použitia dýchacieho prístroja.

Snímka však nedokumentuje len samotnú expedíciu, ale je tiež sondou do života horolezca. Film sleduje, akú daň si tento šport berie na zdraví i vzťahoch s rodinou. “Od začiatku sme vedeli, že nechceme robiť športový film. Chceli sme nakrútiť film pre diváka, ktorý s touto témou nemá nič spoločného, nič o tom nevie. Kľúčovou otázkou bolo, prečo to tí ľudia robia a čo je tá obeť, ktorú prinášajú,” priblížil na dnešnej tlačovej besede producent snímky Richard Němec.

Cesta hore
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: cestavzhuru.eu)

Ako námet poslúžila kniha Hory, má panenko, ktorú napísala Jarošova dcéra Andrea. “Je to jej reflexia, formou rozhovorov a spomienok, aké bolo detstvo s otcom horolezcom, u ktorého majú hory takú vysokú prioritu,” vysvetlil Němec.

Podľa režiséra Čálka, v prípade Jaroša ho zaujalo práve spojenie horolezectva a rodiny, keďže sa nezaujíma o nakrúcanie športových filmov, ale skôr o sociálne väzby. Diváci sa tak z jeho filmu môžu dozvedieť, ako Jarošova rodina vníma jeho záľubu, a ako sa s ňou musela vysporiadať. Film horolezca taktiež sleduje vo chvíľach, keď pre omrzliny prichádza o prsty na nohách, keď sa pripravuje na novú expedíciu, lúči sa pred odchodom s rodinou a napokon, keď pomaly a ťažko vystupuje so svojimi priateľmi Honzom Trávničkom a Petrom Maškom na vrchol hory.

Slovenská novinka v kinách: Prichádza tragikomická road movie STANKO

Ako na besede uviedol samotný Jaroš, výsledok ho prekvapil. Aj keď snímku považuje za veľmi osobnú, prezradil, že to najdôležitejšie si aj tak nechal pre seba. “Horolezectvo je šport, ktorý sa odohráva inde, osamote a nie je zlé ho sprístupniť ľuďom,” odpovedal na otázku, prečo súhlasil s nakrúcaním.

Cesta hore
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: cestavzhuru.eu)

Horolezca však trochu mrzí, že sa im nepodarilo úplne zobraziť atmosféru, ktorú výstupy na najvyššie hory sveta ponúkajú. “Naša expedícia na K2 sa bohužiaľ odohrávala v dobe, keď tam bolo rekordné množstvo ľudí. Je to dané tým, že K2 neposkytuje veľa takzvaných vrcholových dní a všetka snaha tých ľudí, čo sú tam ten rok, sa opiera na jeden dátum, keď je vhodné počasie,” vysvetlil horolezec, ktorý sa na K2 snažil vystúpiť celkovo päťkrát.

Hlavná časť nakrúcania sa uskutočnila práve na expedícii na K2 v júli 2014. Okrem tímu horolezcov sa na nej zúčastnili producent Němec, režisér Čálek a zvukár Ludvik Bohadlo. Film tvorcovia dokončili na jar 2015, premiéru v Českej republike mal vlani v auguste. Na snímke sa ako jeden z koproducentov podieľal aj Ivan Ostrochovský.

Viac o téme: Cesta hore
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu