Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Romantická komédia na obzore: Chcete sa zbaviť nevesty? Smelo do toho!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: kinoapollo.sk)

Slovenské kiná uvedú dnes v premiére českú romantickú komédiu Ako sa zbaviť nevesty režiséra Tomáša Svobodu. Ústrednú trojicu postáv stvárnili Lenka Vlasáková, David Matásek a Andrea Kerestešová.

Vo vedľajších úlohách sa predstavili Jana Švandová a Matyáš Bystroň, ktorého otec Marcel sa postaral o scenár a produkciu filmu. Okrem nich sa v snímke objavia aj Marek Majeský, Jana Stryková, Jenovéfa Boková, Vladimír Kratina, Jana Kolesárová, Veronika Žilková a ďalšie známe tváre českého i slovenského filmu.


​Mohlo by vás zaujímať: Bez mejkapu vyzerá ako školáčka: Takto ste slovenskú herečku ešte nevideli!


Moderná a dynamická majiteľka cukrárne Eva (Vlasáková) má skvelý vzťah so svojím bývalým manželom Honzou (Matásek), s ktorým spoločne vychovávajú syna (Bystroň). Eva tajne verí, že by sa znovu mohli dať s Honzou dokopy, no on sa jej v jeden večer napokon prizná, že sa zamiloval do krásnej a talentovanej klaviristky Lindy (Kerestešová), ktorú už dokonca požiadal o ruku a obráti sa na Evu s prosbou, či by im neupiekla svadobnú tortu.

Eva to psychicky nezvládne, a tak sa jej rozhodne podať pomocnú ruku jej prefíkaná mama (Švandová), pre ktorú je zničenie cudzej svadby tou správnou výzvou. Hlavnú dejovú líniu snímky dotvára množstvo úsmevných situácii a komické charaktery jej podľa slov tvorcov dodávajú želaný punc.

Romantická komédia na obzore:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: kinoapollo.sk)

Tvorcovia komédie chceli snímkou zaplniť dieru na trhu. "Povedali sme si, že chceme točiť filmy, ktoré budú také ľahšie a čistý žáner, čo sa moc v Čechách nerobí. Točí sa u nás strašne veľa detektívok, ale ľahká romantická komédia ani rodinná komédia tu moc nie je. To sú skôr ojedinelé projekty, tak sme si povedali, že by sme sa chceli profesionálne venovať práve tomuto žánru. Je to po prvé atraktívne z producentského hľadiska a po druhé, keďže sme vstúpili do veku, keď sa z nás stali otcovia a zakladáme si rodiny, myslím, že máme k tomu čo povedať,“ uviedol v rozhovore scenárista filmu Marcel Bystroň.

Romantická komédia na obzore:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: kinoapollo.sk)

Podľa 48-ročného tvorcu je veľmi ťažké udržať si v dnešnej dobe funkčný vzťah. "Partnerské vzťahy idú dolu vodou. Keď ich zúžim na svoju skúsenosť, tak v Prahe, kde žijem, je to čím ďalej tým horšie. Všetko ide rýchlo a ľudia chcú podľa mňa často ten vzťah len ochutnať a odísť. Myslím, že človek potrebuje viac istôt, často zažíva len neistotu, či ten vzťah čoskoro neskončí a či ten partner neodíde. Myslím si tiež, že sa dnes celkom ťažko partner aj hľadá, či už chlap alebo ženská, obaja majú často problém nájsť toho pravého a rozvodov je tiež veľa. Stačí jedna vec a ľudia už idú od seba. Ročne sa rozvedie zhruba päťdesiat percent manželstiev, to je strašné. Skoro každý dnes už má skúsenosť s rozvodom,“ podotkol scenárista, ktorý sa rozhodol pred podobnú situáciu postaviť i hlavnú hrdinku komédie. "Eva ma ale baví tým, ako v kuse dostáva cez hubu a stále je taká pozitívna, až ju napokon všetky tie veci nejakým spôsobom posilňujú,“ poznamenal Bystroň.

Romantická komédia na obzore:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: kinoapollo.sk)

Na scenári komédie pracoval zhruba rok a nakrúcali ju približne mesiac, pričom si vyberali len pekné lokality. "Nechceli sme sa hrať na sociálny film, nechceli sme v ňom nič škaredé. Pustili sme sa naopak do trošku iných dimenzii, chceli sme natočiť v podstate rozprávku pre dospelých. Pekní ľudia, pekné kostýmy... Chceli sme, aby mali pekné autá, pekné domy a tak ďalej. Naším zámerom bolo, aby ľudia prišli na iné myšlienky, aby na chvíľku utiekli z tej každodennej reality, aby si odpočinuli, trošku sa zasnili a popremýšľali o ľahkých veciach a o vzťahoch. Nechceli sme ich drtiť ťažkým životom, kde jeden umiera, druhý nemá peniaze a tretiemu zabili dieťa. Také filmy asi tiež treba, aj keď popravde neviem, čo vlastne ľuďom prinášajú... Potom sa čudujú, že majú depresie,“ zamyslel sa scenárista.

Romantická komédia na obzore:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: kinoapollo.sk)

Viac o téme: Ako sa zbaviť nevestyAndrea Kerestešová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu