Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Novinka o atentáte na ríšskeho protektora je tu: Zahrá si v ňom aj tento fešák!

Cillian Murphy Zobraziť galériu (4)
Cillian Murphy (Zdroj: SITA)

Do českých kín v stredu vstúpi britsko-český film Anthropoid, ktorý približuje atentát na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Na utorkovú slávnostnú premiéru príde vedľa režiséra Seana Ellisa tiež predstaviteľ Jozefa Gabčíka, herec Cillian Murphy. Premietania by sa mali zúčastniť aj Gabčíkovi príbuzní, rovnako ako rodina druhého parašutistu, Jana Kubiša.

Film uvedie herecká delegáciačeských predstaviteľov filmu - Aňa Geislerová, Alena Mihulová, Jiří Šimek, výkonní producenti David Ondříček a Kryštof Mucha a tiež domácičlenovia štábu, ktorýv lete 2015 filme v Českej republike natáčal.

Zvyčajnepremiéry filmov pripadajú na štvrtok, vzhľadom na význam témy, ktorúfilm spracováva, sa ho distribútor rozhodol uviesť v Deň českej štátnosti. V kinách v Británii sa film premieta už od 9. septembra a kritici ho hodnotia ako napínavý a závratný. V USA mal film premiéru už v auguste.


Mohlo by vás zaujímať:Nestihli sa ani poriadne ohriať a skončili: Tieto seriály diváci pochovali!


Členovia výsadkárskej skupiny Anthropoid vykonali atentát na Heydricha 27. mája 1942. Heydrich síce útok prežil, ale o týždeň neskôr podľahol infekcii z utrpených zranení. Ojedinelý prípad úspešnej fyzickej likvidácie tak vysoko postaveného nacistického pohlavára posilnil pozíciu československej exilovej vlády v Londýne. Aj vďaka nemu západné mocnosti odstúpili od mníchovskej zmluvy. Atentát na Heydricha sa staliniciačným momentom pre mnoho odbojových aktivít v druhej svetovej vojne a pomohol- bez ohľadu na tragické následky - posilniť pocit národného sebavedomia, vlastenectvo aj osobné statočnosti jednotlivcov.

Aňa Geislerová (vľavo) a Eva Herzigová na premiére Anthropoidu v Londýne.
Zobraziť galériu (4)
Aňa Geislerová (vľavo) a Eva Herzigová na premiére Anthropoidu v Londýne.  (Zdroj: SITA)

Téma atentátu, rovnako ako udalosti, ktoré mu predchádzali, či následky, ktoré priniesol, sa stali námetom radydomácich filmových alebo televíznych snímok. Ellis vlani uviedol, že sa s príbehom zoznámil pred niekoľkými rokmi. Bol fascinovaný emotívnom hrdinským činom českých parašutistov aj jeho tragickým vyvrcholením.

Cillian Murphy
Zobraziť galériu (4)
Cillian Murphy  (Zdroj: SITA)

Film vznikol v spoločnosti LD Entertainment Mickeyho Liddell. Ďalšími producentmi sú Pete Shilaimon a za českú stranu David Ondříček a Krištof Mucha zo spoločnosti Lucky Man Films - držitelia Českého leva za film V tieni (2012). Anthropoid sa nakrúcal vo Vojenskom priestore Brdy, v pražských exteriéroch a v barrandovských ateliéroch, kde bola postavená napríklad dekoráciainteriéru pravoslávneho kostola Cyrila a Metoda. V ňom parašutisti zvádzali posledný hrdinský boj so stovkami nacistov.

Viac o téme: AnthropoidReinhard Heydrich
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu