Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Režisér Zdeněk Troška pred premiérou novej rozprávky: Všetky filmy si dôsledne pripravujem

Režisér Zdeněk Troška
Režisér Zdeněk Troška (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Český režisér Zdeněk Troška sa na všetky svoje filmy do detailu pripravuje. Hlavnými hrdinami rozprávky Čertoviny sú dvaja nešikovní čerti Popelák a Uhelák, ktorí sú vládcom pekiel poslaní za trest do sveta, aby do mesiaca priviedli každý jednu hriešnu dušu. Úlohu sa im však od začiatku nedarí splniť, a namiesto toho, aby ľudí zvádzali k hriechom, im neúmyselne pomáhajú.

„Preto som všetky filmy točil len mesiac. Je to o tom, ako to máte vopred pripravené. Ja si vždy pred nakrúcaním prejdem s asistentom jednotlivé lokácie. Obídem si ich, niekedy aj viackrát, zistím, kde je ten záber najkrajší, všetko si zorganizujem a až potom idem točiť. Nerobím to, keď je už na mieste štáb, to je strata času,“ povedal v rozhovore. „Tak to bolo aj pri Čertovinách - dvakrát sme si všetky miesta obišli, najprv na jar, potom začiatkom leta a až potom sme sa pustili do točenia,“ dodal 64-ročný rodák zo Strakoníc.

Na pekné miesto však občas natrafí aj celkom náhodne. „Stáva sa to, niekedy vám aj napriek obchôdzkam a prípravám pekné miesto unikne a objavíte ho až počas natáčania. Keď sme točili Čertoviny, odskočil som si napríklad iba na malú a zrazu som objavil také jačmeňové pole s vlčími makmi. Hovorím si 'Ježiši Mária! Vlčie maky a ten jačmeň! To je úplne rozprávkové!' a hneď som to miesto zakomponoval do záberu. Natiahli sme tam koľaj a natočili Saru (Saru Sandevu, pozn. red.), ako kráča cez maky a spieva. Bol to vlastne taký vécé záber,“ zasmial sa Troška.

Saru Sandevu veľmi potešila rola v rozprávke

Česká herečka macedónskeho pôvodu Sara Sandeva s obrovským nadšením prijala ponuku stvárniť Haničku v novej rozprávke Zdeňka Trošku Čertoviny, ktorá príde do slovenských kín vo štvrtok. „Keď som dostala od Zdeňka scenár a dostala sa mi informácia, že to bude rozprávka, tak som z toho bola úplne paf, pretože ja som na jeho rozprávkach vyrastala, najmä na Princeznej ze mlejna. A keď mi povedali, že to bude dosť podobné ako Princezna ze mlejna a že tá Hanička s tou Eliškou sú tiež v niečom podobné, tak som z toho bola veľmi šťastná. Je to krásny pocit, ale aj veľká zodpovednosť. Dúfam, že je to rozprávka, ktorá tu nebude len rok, ale že ju budú pozerať aj za desať - dvadsať rokov, napríklad aj moje deti,“ povedala v rozhovore 20-ročná rodáčka zo Skopje, ktorá si podľa vlastných slov našla vďaka nakrúcaniu veľa nových kamarátov.

„Zdeněk dal dokopy ľudí, s ktorými som sa cítila ako s rodinou. Aj keď som mala počas natáčania voľno, tak som tam zostávala, bola som tam s nimi a bolo to veľmi fajn. Keby sa to natáčalo znova, hneď sa tam vrátim a celý ten proces si užijem odznovu,“ zasmiala sa Sandeva. Mladá herečka sa do Južných Čiech, kde rozprávku nakrúcali, chystá aspoň vo svojom voľnom čase. „Určite tam zavítam, tie rybníky som si úplne zamilovala, a tá krásna príroda... Ale až keď bude teplo, ja som skôr ten letný typ, ako by som mala niekam chodiť v zime,“ dodala.

Viac o téme: Zdeněk TroškaČertoviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu