Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obrovský talent i napadnutie súperky: Príbeh kontroverznej krasokorčuliarky prichádza do kín

Margot Robbie, Ja, Tonya
Margot Robbie, Ja, Tonya (Zdroj: Bonton Film)

Divoký a ťažko uveriteľný príbeh prináša do slovenských kín filmová novinka Ja, Tonya. Americká komédia i dráma z dielne režiséra Craiga Gillespieho pripomína príbeh krasokorčuliarky, ktorá patrila svojho času medzi najlepšie na svete.

Tonyu Hardingovú si však všetci budú navždy pamätať v spojení so šokujúcim útokom na jej súperku Nancy Kerriganovú. Vzostup z ničoho až na vrchol, túžba, vášeň, pád na samé dno a jeden z najväčších škandálov športovej histórie - to všetko sa zmestilo do dramatického, vtipného aj dojemného filmu, v ktorom exceluje Margot Robbieová. Herečka, ktorú si diváci môžu pamätať ako blonďavú sexy manželku Vlka z Wall Street, si zahrala provokatívnu a kontroverznú Tonyu.

Za svoj výkon si vyslúžila nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe, bola tiež nominovaná na Zlatý glóbus. Allison Janneyová priniesol film o krasokorčuliarskej šampiónke úlohu jej despotickej matky. Za presvedčivé stvárnenie postavy získala Zlatý glóbus a je tiež nominovaná na Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Tretiu nomináciu na zisk zlatej sošky získal film Ja, Tonya v kategórii Najlepší strih.


Mohlo by vás zaujímať:Neuveriteľná premena: FOTO Z príťažlivej herečky nepekná bledá ryšavka!


Výbušná, konfliktná a impulzívna Tonya Hardingová mala od bežnej predstavy sladkej žmurkajúcej bábky a princezničky tancujúcej na ľade veľmi ďaleko. Vztýčený prostredník namiesto úklonu, cigareta namiesto iónového nápoja, vycerené zuby namiesto ľúbezného úsmevu. Asi viac zviera ako nežná kráska. I napriek tomu sa z úplnej ničoty zabudnutého amerického malomesta vypracovala na krasokorčuliarsku šampiónku, ktorá ako prvá Američanka skočila trojitého axela a vedela divákov i športových komentátorov priviesť do extázy.

Za chrbtom však mala šialenú a drsnú matku, učebnicového sprievodcu všetkých možných neuróz, psychóz a ďalších porúch osobnosti. Tonyna vlastná nespútanosť, jej okolitý i život skutočného dievčaťa z dediny nakoniec nad žiarivými flitrami zvíťazili. Hardingová preto vošla do histórie vďaka spojeniu s brutálnym útokom na jej olympijskú súperku Nancy Kerriganovú. Organizovala ho sama, vedela o ňom alebo sa iba stala obeťou následnej štvanice? Útok bol nedomyslený, ešte horšie prevedený a stal sa úplnou senzáciou.

Ja, Tonya je i napriek ľahko desivej téme a neuveriteľnému životnému príbehu predovšetkým zábavný nekorektný film plný temperamentu, čierneho humoru, zaujímavých postáv, odpichnutých skokov a retrokostýmov z prelomu 80. a 90. rokov. Do slovenskej kinodistribúcie snímku prináša od 1. februára Bontonfilm.

Viac o téme: Margot RobbieJaTonya
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu