Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Z činu tohto muža mrazí: VIDEO Jan Palach sa na protest upálil, stal sa pochodňou číslo 1!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: cinemart)

Do slovenských kín príde 30. augusta nový česko-slovenský film Jan Palach režiséra Roberta Sedláčka. V dráme o študentovi, ktorý sa v roku 1969 upálil na protest proti sovietskej invázii do Československa, si v hlavnej úlohe zahral Viktor Zavadil. Jeho matku stvárnila Zuzana Bydžovská, priateľku Helenku Denisa Barešová a Evu Bednárikovú Kristína Kanátová. Okrem nich sa vo filme objavili i Michal Balcar, Karel Jirák, Jan Vondráček a ďalší.

Snímka pozoruje na základe dostupných faktov posledné mesiace Palachovho života a premýšľa, čo tomuto mladému mužovi chodilo po rozume. Jan Palach totiž nikomu z blízkych o svojom rozhodnutí dopredu nepovedal, ani nenaznačil, že by bol niečoho takého schopný.

Vo filme prechádza vzťahom s priateľkou Helenkou, búrlivým internátovým životom, súžitím s mamou doma vo Všetatoch, zažije študentské brigády v Kazachstane a Francúzsku, chodí do školy, pozoruje a mlčí, pričom rovnako, ako sa na jeseň ’68 mení v Československu verejný život, stáva sa niečo aj s Janom. Nikto z jeho blízkych si však do poslednej chvíle nič nevšimne, Jan si ešte v deň svojej samovraždy berie od mamy desiatu, na internáte vtipkuje so spolubývajúcimi a pred odchodom do mesta sa osprchuje.

Z činu tohto muža
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: cinemart)

Pochodeň číslo 1

Scenár filmu o chlapcovi, z ktorého sa stala ‘pochodeň číslo 1‘, napísala Eva Kantůrková. O kameru, ktorá po celý čas pozorne sleduje Janovu tvár a snaží sa zachytiť okamihy jeho rozhodovania, sa postaral Jan Šuster, hudbu k filmu zložil Michal Rataj. Hlavnou úlohou Viktora Zavadila bolo podľa slov režiséra stvárniť nenápadného chlapca.

Z činu tohto muža
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: cinemart)

„Jan Palach existuje aj na pohyblivých záberoch, trvajú asi tri sekundy, odkúpila ich HBO, keď točili Horiaci ker, sú od Huberta Bystřičana, ktorý točil v Kazachstane. Ja som sa ho pýtal, prečo toho Palacha točil tak málo a on hovoril, že Palach bol taký nevýrazný... To bola Viktorova a moja hlavná úloha. Aby bol nenápadný, aby sa síce angažoval a vystupoval proti letargii vtedajšej spoločnosti, ale nebol tým hýbateľom dejín. A na konci sa každý pýtal, kto, dočerta, to bol... Chcel som, aby sa vám, keď uvidíte ten strašný záber na konci, začal znovu pred očami premietať celý ten film,“ povedal počas štvrtkovej tlačovej konferencie Robert Sedláček.

Z činu tohto muža
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: cinemart)

Nad výberom hlavného protagonistu dlho premýšľať nemusel. Jeho hlavným zámerom pritom bolo obsadiť herca, ktorý na prvý pohľad, rovnako ako Palach, pôsobí nie príliš nápadným dojmom. „Viktor sa mi páči a ja keď už s niekým točím, tak to točím tak, aby bolo jasné, že sa v tom filme bude páčiť aj divákom. Je to výrazný, dobrý herec. Keď príde na pľac, všimnete si ho. To je pre režiséra dôležité, že má charizmu. A musel hrať niekoho, kto nie je vidieť, koho vidí len tá kamera. Ono je to veľmi jednoducho natočené, ale verte mi, dalo to strašne veľa práce,“ poznamenal režisér.

Do hlavy Palacha sa dostať nedá

Zavadil pri nakrúcaní vychádzal predovšetkým z vlastných pocitov. „Keďže sa to všetko udialo dlho predtým, ako som sa narodil, je to celé v niečom pre mňa zastreté akoby takým šálom. Priatelia mi však hovorili, že boli prekvapení, ako veľmi rozumeli niektorým Janovým pocitom. A z toho som napokon vychádzal. Nezostávalo mi totiž nič iné, len držať sa tých pocitov, ktoré sám poznám, pretože do hlavy Jana Palacha sa dostať proste nedá, takže sa musíte spojiť s tými emóciami a skúsenosťami, ktoré máte aj vy sám. Tie nemáme iné, ako mali oni v 60-tych rokoch. Zradu pozná každý z nás, to, že nás opúšťajú nejakí ľudia, poznáme tiež... Týmto smerom som sa uberal,“ priblížil mladý herec.

Z činu tohto muža
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: cinemart)

Na filme sa koprodukčne podieľala aj RTVS, ktorá snímku zaradí do vysielania zhruba rok po premiére. „Celý tento projekt sme brali ako určitú povinnosť. Stalo sa to síce pred 50. rokmi, ale bol to mladý človek a paralela medzi tým, čo bolo vtedy a čo je dnes, je o to zaujímavejšia. O desať rokov v tom možno budeme nachádzať zas iné historické konotácie, budeme to vnímať v iných súvislostiach, ale stále si ho budeme nejakým spôsobom pripomínať. Som zvedavý, ako na film budú reagovať naši diváci,“ podotkol dramaturg RTVS Michal Pusztay.

Z činu tohto muža
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: cinemart)

Česká televízia by snímku chcela uviesť v premiére pri príležitosti výročia Palachovej smrti, 16. januára. Drámu, ktorej vznik podporil Státní fond kinematografie, Audiovizuálny fond, Prague Film Fund a Ministerstvo obrany ČR, prináša do kín spoločnosť CinemArt.

Viac o téme: Jan Palach
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu