Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Skutok, ktorý vyvolal hotovú senzáciu: Šokovaná polícia tomu nemohla uveriť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: magicbox.sk)

Kriminálny príbeh Králi zlodejov je natočený podľa skutočného prípadu, ktorý pred pár rokmi ohromil políciu aj verejnosť. V apríli 2015 došlo v Londýne k najväčšej lúpeži v histórii Veľkej Británie. Počas veľkonočného víkendu zmizli z úschovne klenotov v Hatton Garden šperky a peniaze za viac ako 200 miliónov libier.

Vzhľadom k prevedeniu si bola polícia istá, že ide o extrémne profesionálne a veľmi dobre organizovanú skupinu páchateľov. Pátranie po lupičoch však prinieslo odhalenie, ktoré vo svete vyvolalo doslova senzáciu.

Geniálnu lúpež mal na svedomí gang dôchodcov a vyslúžilých podvodníkov vo veku medzi 60 až takmer 80 rokmi. Hlavou celej akcie bol 77-ročný Brian Reader (Michael Caine), ktorý so svojou partiou seniorov dokázal naplánovať a vykonať jednu z najodvážnejších a najdokonalejších lúpeží.

Kriminálny film s typicky britským humorom nakrútil režisér James Marsh (Teória všetkého), držiteľ Oscara za dokument Muž na lane. Členovzločineckej partie si schuťou zahrali tie najväčšie herecké legendy strieborného plátna: držiteľ dvoch Oscarov Michael Caine (Kingsman, Dunkirk), Ray Winstone (Noe), Michael Gambon (séria Harry Potter), Jim Broadbent (Moulin Rogue), Tom Courtenay (Zlatý kompas), Charlie Cox (Teória všetkého).

Príbeh lúpeže v Hatton Garden si držal pozornosť verejnosti od prvého článku v novinách až po senzačné odhalenie, dolapenie a odsúdenie gangu. Takže bolo v podstate len otázkou času, kedy sa ho chopia hollywoodski tvorcovia. V kinách bude mať premiéru18. 10. 2018.

Kriminálna minulosť členov gangu

Brian Reader (Michael Caine)
Najstarší zo skupiny páchateľov, 77-ročný Reader je popisovaný ako "posledný z lupičov džentlmenov". Jeho meno je synonymom pre jedny z najväčších lúpeží. V 32 rokoch patril k zlodejskému gangu, ktorému sa hovorilo "Milionárske mory". V roku 1971 vylúpili v Lloydovej banke 268 trezorov. V roku 1983 sa podieľal na krádeži drahých kovov v hodnote 26 miliónov dolárov (hodnota v dnešnej dobe je 145 miliónov dolárov).

Terry Perkins (Jim Broadbent)
Perkins bol považovaný za najnebezpečnejšieho člena gangu a rozhodne nie neprávom. V roku 1983 sa vo svojich 35 rokoch zúčastnil jednej z najväčších peňažných krádeží, pri ktorej s kumpánmi ukradol 6 miliónov libier z prepravného vozidla Security Express v Londýne. Perkins bol odsúdený na 22 rokov, nielen za účasť na krádeži, ale aj preto, že zamestnanca banky polial benzínom a triasol pred ním krabičkou zápaliek. Presne na deň, o 32 rokov neskôr po prepadnutí Security Express, keď mal 67. narodeniny, nastúpil do väzenia za lúpež v Hatton Garden.

VIDEO Skutok, ktorý vyvolal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: magicbox.sk)

Danny Jones (Ray Winstone)
V čase lúpeže v Hatton Gardens mal Jones61 rokov a mal za sebou dlhý trestné záznam s odsúdením za lúpeže a manipuláciu s ukradnutým tovarom. Bol popisovaný ako excentrik, vyhlasoval, že má nadprirodzené sily. Vedel čítať z ruky a spával v matkinom župane. Mimo to, že bol posadnutý zločinom, voľný čas trávil štúdiom slávnych kriminálnikov.

Kenny Collins (Tom Courtenay)
Vo svojich 75 rokoch mal za sebou John "Kenny" Collins plno odsúdeníza lúpeže, manipuláciu s ukradnutým tovarom a podvody, ktoré sa datovali od roku 1961.

William "Billy the Fish" Lincoln (Michael Gambon)
V čase lúpeže mal 60 rokov. Prezývku Billy the Fish získal preto, že kupoval ryby v Billingsgate a predával ich svojim priateľom. V rokoch 1975 - 1985 bol niekoľkokrát odsúdený za pokus o vlámanie a pokus o krádež. Naposledy bol odsúdený za krádež v roku 2013.

VIDEO Skutok, ktorý vyvolal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: magicbox.sk)

Basil (Charlie Cox)
Basil, piaty člen gangu je záhadou, ale je svojím spôsobom najzaujímavejší. Utiekol alebo zomrel? Ohľadom jeho identity a zmiznutia existujú iba špekulácie a teórie.

Carl Wood (Paul Whitehouse)
Carl Wood bol pre gang dôveryhodný pomocník, ktorý bol regrutovaný ako ďalší pár rúk, aby pri lúpeži pomohol. Bol odsúdený na šesť rokov väzenia. V gangu bol druhý najmladší, mal 59 rokov a trpí Crohnovou chorobou.

Viac o téme: Králi zlodejov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu