Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Film inšpirovaný príbehom výnimočnej vily: VIDEO Sklenená izba prichádza do kín

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Barbora Jančárová - © In Film Praha)

Do slovenských kín príde 14. marca očakávaná česko-slovenská dráma Sklenená izba režiséra Juliusa Ševčíka inšpirovaná príbehom výnimočnej Vily Tugendhat. Ševčík snímku nakrútil podľa rovnomenného bestselleru britského spisovateľa Simona Mawera z roku 2009, ktorý do dnešného dňa preložili do desiatok jazykov a vyslúžil si i nomináciu na prestížnu literárnu Man Booker Prize.

Film na motívy Mawerovej knihy rozpráva príbehy ľudí, ktorých životy, lásku a priateľstvá poznamenali dramatické udalosti 20. storočia. Osudy Liesel a Viktora Landauerových, ich priateľov, zamestnancov i mimoriadneho architekta Von Abta rámujú vznik jednej z najoriginálnejších modernistických stavieb v Európe, miesta veľkých milostných vzplanutí i životných zrád.

O ľuďoch, ktorí vybočili z radu

„Sklenená izba je o ľuďoch, ktorí vybočili z radu, a práve to, že je na človeka vidieť, si vyžaduje veľkú odvahu,“ povedal o filme jeden z hlavných hereckých predstaviteľov, Karel Roden. V hlavných úlohách sa v dráme okrem neho predstavia Carice van Houten, Hanna Alström, Claes Bang či Alexandra Borbély.

„Keď som si prvý raz prečítala scenár, nadchlo ma, že vila je vlastne hlavnou postavou celého príbehu. Sklenená izba je akousi metaforou transparentnosti. A to jednak v príbehoch, ktoré sa v nej v priebehu rokov odohrali, tak aj v emóciách, ktoré ich sprevádzali. Vo vile sa nič neukryje. A páčilo sa mi tiež, že Hana je veľmi moderná žena, to mi bolo veľmi blízke," poznamenala Carice van Houten.

Karel Roden
Zobraziť galériu (8)
Karel Roden  (Zdroj: Barbora Jančárová - © In Film Praha)

Film vznikal 33 dní

Rovnaký dojem vzbudzuje aj ďalšia ústredná ženská postava, Liesel, ktorá je navyše podľa jej predstaviteľky Hanny Alström i silnou ženou plnou nádejí. Pri jej stvárnení pritom herečke pomohla nielen príjemná atmosféra na pľaci, ale nemalou mierou i sám režisér.

Hanna Alström
Zobraziť galériu (8)
Hanna Alström  (Zdroj: Barbora Jančárová - © In Film Praha)

„Je to veľký perfekcionista, mal presnú predstavu o tom, ako má film vyzerať, ako majú herci hrať svoje úlohy, ale bol aj veľmi otvorený ku všetkým mojim pripomienkam a návrhom. Veľmi sme si porozumeli s ohľadom na postavu Liesel, aj s ohľadom na ideu celého filmu," vyznala sa Alström, podľa ktorej si padli do oka i s Carice van Houten.

„Počas celého nakrúcania som v Carice našla naozaj blízku priateľku a dúfam, že ona to vníma rovnako. Keď s niekým trávite toľko času, tak vás to zblíži, aj keď my dve sme si sadli hneď od začiatku,“ podotkla herečka. Film vznikal spolu 33 dní. Nakrúcali ho priamo v unikátnej brnianskej vile, čo si vyžadovalo viacero prísnych bezpečnostných opatrení. Pre nakrúcanie scén z 30. rokov bol pritom sčasti použitý pôvodný nábytok vily, pre scény z vojny a 60. rokov doviezli do vily nábytok zodpovedajúci obdobiu deja. Herci, ktorí sa vo filme predstavia v hlavných úlohách, boli vilou doslova unesení.

Carice van Houten
Zobraziť galériu (8)
Carice van Houten  (Zdroj: Barbora Jančárová - © In Film Praha)

Úplne ma to uchvátilo

Najviac pritom oslovila zrejme Claesa Banga. „O vile Tugendhat som pred natáčaním nevedel, avšak poznal som architekta Mies van der Rohe, ktorý tento dom navrhol. Bol som v barcelonskom pavilóne, ktorý bol postavený v rovnakej dobe a má mnoho rovnakých prvkov ako táto vila. Je to jedno z mojich najobľúbenejších miest a navštívil som ho už mnohokrát. Vilu som však nepoznal a prekvapilo ma, že takto môže vyzerať skutočný dom, v ktorom žila konkrétna rodina. To, či vás táto budova nadchne, závisí od toho, akú architektúru máte radi. Ja by som si toto miesto vybral na život kedykoľvek. Úplne ma uchvátilo," prezradil herec.

Claes Bang
Zobraziť galériu (8)
Claes Bang  (Zdroj: Barbora Jančárová - © In Film Praha)

Okrem samotnej vily zavítali filmári aj na ďalšie miesta v Brne, Prahe, Plzni, na zámok a do zámockého parku Lednice či na Chateau Kotěra. Scény zo Švajčiarska, kde žije rodina Landauerových po emigrácii, vznikli v rakúskej historickej Ville Paulick na brehu jazera Attersee, ktorá sa zas spája s menom známeho maliara Gustava Klimta. Pre film, v ktorom sa objaví i množstvo historických vozidiel, vzniklo v rukách kostýmovej výtvarníčky Kataríny Štrbovej Bielikovej 90 pôvodných kostýmov. Celkovo bolo pritom potrebné, vrátane komparzistov, obliecť 500 osôb.

Marián Mitaš
Zobraziť galériu (8)
Marián Mitaš  (Zdroj: Barbora Jančárová - © In Film Praha)

Inšpiráciou bola móda jednotlivých období

„Inšpiráciou mi bola móda jednotlivých období. Dôkladné štúdium dobových reálií a fotografických prameňov bolo samozrejmosťou, pomohlo mi naformátovať myseľ. Pri navrhovaní kostýmov som potom s historickým materiálom pracovala slobodne a myslela viac na psychológiu postáv a ich osudy, než na dobovosť. Výsledkom sú kostýmy, ktoré by sa snáď dali rovnako dobre nosiť v dnešnej eklektickej dobe, podobne ako v 30., 40. alebo 60. rokoch 20. storočia,“ uviedla Bieliková.

Zuzana Fialová
Zobraziť galériu (8)
Zuzana Fialová  (Zdroj: Barbora Jančárová - © In Film Praha)

Sklenená izba vznikla v produkcii Spoločnosti IN Film Rudolfa Biermanna, producenta divácky úspešných snímok Účastníci zájazdu (2006), Obsluhoval som anglického kráľa (2006), Román pre mužov (2010) či Masaryk (2016). Koproducentmi sú Česká televízia, spoločnosť Investito Igora Rattaja a televízia JOJ.

Film inšpirovaný príbehom výnimočnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Barbora Jančárová - © In Film Praha)

Viac o téme: Karel RodenSklenená izba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu