Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Prichádza nový film o autorovi slávneho hitu Elánu: 20 rokov po tragickej smrti

Jozef Urban Zobraziť galériu (2)
Jozef Urban (Zdroj: history.hnonline.sk)

Koncom apríla príde do slovenských kín nový česko-slovenský hraný film Voda čo ma drží nad vodou, ktorý zachytáva obdobie od nástupu Jozefa Urbana na poetickú scénu.

Sústreďuje sa však najmä na posledných sedem rokov jeho búrlivého života - jeho lásky, nádeje, sklamania, pády a vzostupy, ale aj boj s vnútornými démonmi. Príbeh vrcholí práve napísaním textu Voda čo ma drží nad vodou, popisuje autentické okolnosti jeho vzniku aj obrovské nádeje, ktoré doň autor vkladal. Výslednej podoby piesne sa už však nedočkal, keďže tragicky zahynul pri autohavárii. Jozef Urban zomrel 28. apríla 1999 vo veku 34 rokov.

Jozef Urban
Zobraziť galériu (2)
Jozef Urban  (Zdroj: ARCHÍV TASR REPROFOTO)

Snímka vznikla ako adaptácia knihy Pivo u Chárona (s Jožom Urbanom) spisovateľa Ondreja Kalamára, ktorý sa postaral aj o filmový scenár. Vychádzal pritom z vlastného priateľstva so známym poetom a textárom. „Poznal som Joža ako človeka, ktorý vyslovene neznášal klamstvo, pretvárku a faloš. On bol úprimný niekedy až do takej miery, že to bolo neznesiteľné. Napriek tomu, že bol určitým spôsobom kontroverzný, ako človek bol neskutočne rovný, ktorý by sa nedokázal zapredať,“ vyjadril sa autor.

Kniha zaujala českého režiséra a producenta Tomáša Magnuseka, ktorý jej príbeh previedol na filmové plátno. Známe režisérske meno prispelo k tomu, že úlohy prijalo viacero významných českých hercov, Martin Dejdar, Jan Kanyza alebo Svatopluk Skopal. Zo slovenských tvárí sa vo filme objavia Robert Roth, Lukáš Latinák, Andrea Kerestešová Růžičková a v hlavnej úlohe Roman Pomajbo.

Práve jeho obsadenie do roly Jozefa Urbana je podľa autora predlohy kontroverzné. „Mnohí sa zatvária prekvapene a pýtajú sa, či je na to vhodný. Po skúsenostiach z natáčania môžem povedať: veľmi vhodný,“ tvrdí Kalamár. Film Voda čo ma drží nad vodou sa dostane na plátna slovenských kín 25. apríla.

Viac o téme: Jozef UrbanVoda čo ma drží nad vodou
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu