Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Nový český film Vlastníci: Nájdu idealisti, prospechári a manipulátori dohodu?

Vlastníci Zobraziť galériu (3)
Vlastníci (Zdroj: cinemart)

Do slovenských kín príde česká komediálna dráma Vlastníci Jiřího Havelku. Hrdinami novej snímky sú vlastníci bytov v postaršom činžiaku, ktorí sa práve stretávajú na domovej schôdzi, kde sa musia na mnohom spoločne dohodnúť.

Nájdu sa medzi nimi idealisti konajúci v prospech celku, ale aj vypočítaví prospechári či rafinovaní manipulátori a takisto ľudia stratení v pocitoch vlastnej bezvýznamnosti. Všetci však musia nájsť spoločnú reč a rozhodnúť o správe domu, v ktorom majú byty. Tereza Ramba s Vojtom Kotekom stvárňujú idealistických manželov Zahrádkových, ktorí chcú dom zachrániť. K nim sa bez väčšieho váhania pripájajú aj novomanželia Bernáškovci v podaní Jiřího Černého a Marie Sawa.

Pani Roubíčková, ktorú si zahrala Klára Melíšková, pedantne kontroluje priebeh schôdze, pani Horváthová v podaní Dagmar Havlovej, zas všetko iniciatívne komentuje. David Novotný ako naivný pán Švec zastupuje na schôdzi svoju mamu, Pavla Tomicová v úlohe pani Procházkovej zastupovanej pánom Novákom, ktorého stvárnil Ondřej Malý, zas hľadá spôsoby ako zhodnotiť svoj majetok. Andrej Polák ako pán Nitriansky túži po podkroví domu a Jiří Lábus v úlohe pána Kubáta dôsledne sabotuje akékoľvek rozhodnutie. Posledné slovo napokon majú bratia Čermákovci, ktorých si zahrali Kryštof Hádek a Stanislav Majer, iba starý pán Sokol v podaní Ladislava Trojana zatiaľ nič nekomentuje.

Ako hovorí motto filmu, je to komédia pre tých, ktorí to nezažili, a dráma pre tých, ktorí tým žijú. „Vždy na začiatku je nejaký môj silný emočný zážitok, ktorý, mám pocit, že je prenositeľný. To je pri všetkom, či už niečo skúšam alebo píšem. V tomto prípade to vzniklo na základe toho, že som bol predsedom SVJ a snažil som sa o to, aby bol v dome výťah, pretože som býval až hore. Už v tom dome nebývam, výťah tam stále nie je a ja byt prenajímam mladším,“ poznamenal pobavene scenárista a režisér filmu Jiří Havelka.

Vlastníci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: cinemart)

„Bol to jeden z námetov, ktorý som v hlave nosil pomerne dlho, pretože mi prišlo, že sa na tom dá ukázať veľmi veľa vecí, predovšetkým nejakých temnejších stránok ľudskej osobnosti. Dal som to teda producentovi Marekovi Jeníčkovi, s ktorým sme to začali vyvíjať, pričom zároveň s tým sa ukázala možnosť realizovať to aj v našej divadelnej skupine Vosto5, takže sme si dali nejaké štyri dni improvizácie, a tie mali zásadný vplyv na tvorbu scenára, ktorý vznikal zas filmovo. Tak sa to zvláštne spolu prepletalo a dopadlo to takto,“ priblížil Havelka proces vzniku snímky.

Podľa producenta Mareka Jeníčka musí byť základom každého dobrého filmu skvelý scenár. „Tu bol už ten prvotný text taký dobrý, že som sa pre to okamžite nadchol. V tom čase som bol tiež predsedom bytového družstva a riešili sme podkrovie, takže som mal takisto skúsenosť z tých schôdzí a prišlo mi to, že Jirka takým geniálnym spôsobom popisuje vyhrotené situácie, že by bola škoda to nezrealizovať. Ja som tým výsledkom nadšený, dúfam, že budú aj ostatní,“ podotkol producent.

Vlastníci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: cinemart)

Havelka však divákom a diváčkam nechce predostierať žiadne interpretácie svojho diela. „Snažili sme sa o to, aby každá z tých postáv bola poňatá z viacerých strán a komplexnejšia, pretože každá má skutočne svoju pravdu a na veci, ktoré tam riešia, sa dá pozrieť očami každého z nich. Schopnosť vidieť to dianie okolo toho stola cez rôzne perspektívy mi zároveň dáva nádej zvyšujúcej sa empatie v spoločnosti, ale či je táto postava plusová alebo mínusová, čomu sa smejeme a že sa tak trošku chlácholíme tým, že sa smejeme skôr tým druhým, že toto nie sme my, ale oni, to je niečo, kam tá moja moc už nesiaha a nie som schopný to ovplyvniť,“ uviedol Havelka.

Nová snímka, ktorá vznikla v koprodukcii s Českou televíziou, príde na Slovensku i v Česku do kinodistribúcie vo štvrtok 21. novembra.

Viac o téme: Vlastníci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu