Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vyvrcholenie Star Wars je tu: Už zajtra sa uzavrie príbeh, ktorý si zamilovali celé generácie

Star Wars: The Rise of Skywalker Zobraziť galériu (4)
Star Wars: The Rise of Skywalker (Zdroj: Zdroj: YouTube/Star Wars)

Star Wars sága patrí medzi filmy, s ktorými sa stretol azda každý na svete. Je úplne jedno, či ste ich videli, alebo len poznáte Lukea Skywalkera, ikonickú hudobnú tému Dartha Vadera či svetelné meče. Hviezdne vojny sú tu s nami už viac ako 40 rokov, pričom príbeh rodu Skywalkerovcov sa definitívne blíži ku svojmu koncu. Pokiaľ sa neviete Epizódy IX s podtitulom The Rise of Skywalker (Vzostup Skywalkera) dočkať, máme pre vás súhrnný článok, ktorý vám skráti čakanie.

Začneme s tým najzásadnejším, čo nám potvrdili aj samotní tvorcovia - deviata časť definitívne uzavrie hlavnú dejovú líniu celých Star Wars, a teda epos o rode Skywalkerovcov. Či to bude znamenať jeho definitívne vymretie (posledným žijúcim v hre s krvou tohto roduzrejme zostáva len Kylo Ren/Ben Solo), to sa dozvieme až v kine. Na režisérsku stoličku sa vracia J. J. Abrams, ktorý natočil aj Epizódu VII, no a povedzme si úprimne, rozhodne to nebude mať ľahké.

VIDEO Jeden z najočakávanejších seriálov štartuje už o pár dní: Pozrite si skvelú ukážku

Predchádzajúca časť s podtitulom The Last Jedi od režiséraRiana Johnsona sa stretla s vlnou kritiky, aj keď je nutné povedať, že z veľkej časti neoprávnenou. Johnson sa vybral svojím vlastným štýlom rozprávania a v mnohých veciach podkopal dejové línie, ktoré Abrams otvoril v Epizóde VII. Ten bol teda nútený vytvoriť scenár, ktorý nielen dôstojne uzavrie to, čo sám načal, ale zároveň aj zmysluplne prepojí pôvodnú, prequelovú a aj sequelovú trilógiu.

Daisy Ridley (Star Wars)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Lucasfilm)

Návrat známeho záporáka

Čo sa samotného deja týka, tak vieme, že sa posunieme približne o jeden rok od konca predchádzajúceho filmu. Už z traileru je jasné, že odboj sa rozšíril o množstvo nových členov, ktorí pravdepodobne odpovedali na volanie o pomoc. Nakonci The Last Jedi ich totiž zostalo naozaj len minimum a preto logicky muselo dôjsť k vyváženiu síl. Na druhej strane totiž bude stáť Palpatine, ktorý sa opäť vracia na scénu. Jeho účasť vo filme bola obrovským prekvapením, no vzhľadom na jeho prítomnosť naprieč ságou dáva zmysel.

Keď už sme pri tých návratoch, vracia sa ajLando Calrissian v podaní Billyho Dee Williamsa. Okrem toho aj starí známi herci, akoDaisy Ridley (Rey), Adam Driver (Kylo Ren), Oscar Isaac (Poe) čiJohn Boyega (Finn). Posledné slovo nepovedal ani Mark Hamill čoby Luke Skywalker, ktorého s najväčšou pravdepodobnosťou uvidíme ako Force Ghost-a. Uvidíme aj niekoľko nových postáv, napríkladJannah, stvárnenúherečkou Naomi Ackie. Všetko napovedá tomu, že by mohlo ísť o Landovu dcéru.

Leia bez CGI

Mimoriadne diskutovaná bola téma Carrie Fisher, ktorá tragicky zomrela už pred premiérou predchádzajúceho filmu. Z úcty k jej pamiatke tvorcovia nechceli používať CGI na jej "oživenie", no zároveň v deji tejto ságy stále žije. Rodina však súhlasila so spracovaním starších záberov, ktoré natočila ešte pre Epizódu VII, takže po ich miernej úprave ich uvidíme vo finále filmu. Je ale jasné, že scenár sa prepisoval vo veľkom, pretože tak, ako bola Epizóda VII filmom o Hanovi, Epizóda VIII o Lukeovi, Epizóda IX mala byť práve o Leie.

Vyvrcholenie Star Wars je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Lucasfilm)

Je jasné, že v poslednej časti dôjde k finálnemu stretu, ktorý rozhodne o budúcnosti celej galaxie, rovnako ako o vyvážení temnej a svetlej strany sily. V tomto prípade fanúšikov poriadne prekvapil trailer, v ktorom Rey vyzerá, ako keby prešla na temnú stranu sily, nehovoriac o úplne novom dvojitom červenom svetelnom meči. Určite sa dozvieme aj to, kto naozaj (a teraz už naozaj) boli rodičia Rey a o slovo sa konečne prihlásia aj Knights of Ren, družina okolo Kylo Rena, ktorých nám tvorcovia teasujú už od Epizódy VII.

Vyvrcholenie Star Wars je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Star Wars)

Hudba, ktorá zmenila filmový svet

Je dôležité povedať, že Rise of Skywalker bude posledným filmom aj pre skladateľa Johna Williamsa. Hudobný otec tejto ságy získal za prvý film aj Oscara (mimochodom, nominácií má doteraz už 51, viac ich mal už len Walt Disney), no a bude zaujímavé počúvať, akými motívmi sa s týmto filmovým univerzom nakoniec rozlúči.

Premiéry Star Wars: Vzostup Skywalkera sa dočkáme už zajtra (pokiaľ rátame aj predpremiéry po celom Slovensku), oficiálne vo štvrtok. Množstvo lístkov je už vypredaných, pričom sa otvára otázka, či sa filmu podarí prekonať hranicu dvoch miliárd dolárov v tržbách, rovnako ako sa to podarilo Epizóde VII. Vidíme sa v kine?

Viac o téme: DisneyStar WarsStar Wars: The Rise of Skywalker
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu