Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V roku 2020 sa dočkáme množstva slovenských filmov: Pozrite si náš veľký kinoprehľad

Film Sviňa
Film Sviňa (Zdroj: cinemart)

Slovenská kinematografia posledné roky zažíva pomerne dobré obdobie. Ľudia na domáce filmy chodia v hojnom počte a vo väčšine prípadov dokážu splniť aj ich nároky. Inak je už na tom odborná kritika, no filmy sa v konečnom dôsledku točia pre ľudí, no a pokiaľ zarábajú, nie je dôvod meniť koncepty a cieľovku. Rok 2020 bude pokračovať v nastolenom trende. Dočkáme sa viacerých zaujímavých projektov, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti. Pozrite sa, ktoré dátumy si musíte zaznačiť do svojho kalendára.

Príliš osobná známosť (16. január)

Film prináša príbehy troch žien, ktoré sa poznajú, alebo sa spoznajú.Spája ich priateľstvo, muž a malé, päťročné dievčatko. Simona (Tatiana Dyková) si nanovo buduje život po tom, čo sa rozvedie a syn sa rozhodne žiť s otcom. Natáliu (Petra Hřebíčková) si nájde láska v podobe vdovca s malou dcérkou a obetavou babkou. A Eva (Eliška Balzerová) aj v dôchodkovom veku zisťuje, že do jej života stále patrí láska partnerská, nielen tá k vnučke.

Minulý rok sme prišli o mnoho úspešných hercov: Tieto hviezdy nás navždy opustili

Úsmevný, miestami dojímavý príbeh je dôkazom toho, že spôsobov lásky je toľko, koľko je ľudí na zemi. Že niekedy stačí málo, aby sa z kratochvíle vyvinul pevný vzťah, a ešte menej stačí na to, aby sa starostlivo vyskladané šťastie rozbilo na tisíc kúskov. Film o láske k mužom, k deťom, k sebe samým, o zodpovednosti za tých, ktorých milujeme, aj za tých, ktorí ich milovali pred nami. Film, v ktorom sa Slovenky nájdu. Tri ženy. Tri podoby lásky. Tri príbehy radosti i bolesti, šťastia aj smútku.

Attila (30. január)

Dokumentárny film s názvom Attila sleduje a mapuje celoživotný príbeh športovca a novodobej slovenskej hviezdy Attilu Végha. Zachytáva najdôležitejšie kapitoly jeho života od skorého detstva do súčasnosti. Z rozprávania rodiny, blízkych, priateľov, kolegov, športovcov, umelcov, spevákov, súperov a tiež nikdy nezverejnených archívnych záberov môže divák nahliadnuť do jeho života a sledovať kroky, ktoré ho priviedli k úlohe MMA zápasníka, hoci na ňu v detstve nemal mnoho predpokladov.

Zlaté glóbusy ovládli dva filmy: Nezvyčajná trofej pre Brada Pitta, dočkal sa aj Černobyľ!

Príbeh svetového šampióna mapuje tiež cestu skromného chlapca z Gabčíkova až na uznávaný MMA trón v USA. Film konfrontuje jeho doterajšiu kariéru a odhaľuje jeho prehry i víťazstvá z doteraz nevideného uhla - zo zákulisia. Príbeh Attilu je príbehom driny, odhodlania, sily, ale taktiež príbehom priateľstva, ktoré pretrváva po celý život. A v neposlednom rade zobrazí prípravu na zápas storočia proti Karlosovi „Terminátorovi“ Vémolovi.

Sviňa (6. február)

Film nakrútený podľa knižného bestselleru Arpáda Soltésza vás zavedie do sveta vysokej politiky, mafie bielych golierov, organizovaného zločinu, obchodu s bielym mäsom a veľkých peňazí.Film Sviňaje v slovenskom priestore unikátnym tým, že reflektuje dobu, ktorá je tu a teraz, čas, ktorý žijeme a neohliada sa na ňu s odstupom niekoľkých rokov. Preto sa nebude nikto môcť čudovať, že nás príbeh zavedie do resocializačného zariadenia, chovankyne ktorého sa stávajú obeťami zvláštnych praktík a obchodu s bielym mäsom.

Slovenská komédia prepísala štatistiky: Také niečo Dvojka zažila po ôsmich rokoch

Nikoho neprekvapí, že predstavitelia najvyššej politickej moci si podávajú ruky s mafiánmi a so zločincami, ktorých podnikateľské aktivity nepôsobia ako legálne ani ako legitímne. A nikoho neprekvapí ani to, že sa ocitneme v prostredí, v ktorom si novinári nemôžu robiť svoju prácu bez obáv o vlastný život.

TEMPOS (27. február)

Len v decembri sa verejnosť dozvedela oficiálnu správu o novom filme Tempos, ktorý produkuje Red Bull v spolupráci s videoprodukčnou spoločnosťou Toxpro. Nový hudobný dokument prinesie prehľad slovenských hip-hopových dejín a rôzne zákulisné príbehy zo života rapera Rytmusa. Dokument je vo fáze postprodukčných prác a už teraz sú zverejnené viaceré informácie, ako napríklad, kto si vo filme zahral, či na akých zaujímavých miestach sa odohrávajú viaceré scény.

Vo filme okrem Rytmusa vystúpia aj ďalšie významné postavy spomínanej scény, medzi ktorými nebude chýbať Fredy Ayisi, Michal ‚Ego‘ Straka /Kontrafakt/, Ondrej ‚Anys‘ Beňačka /Kontrafakt/, Čistychov – Čis-T /Názov Stavby/, DJ Wich a ďalší. Navyše vásfilm spolu s týmito osobnosťami vezmeme na miesta, kde to celé začalo, a ktoré keby vedeli rozprávať, jeden film by nestačil.

Raj na zemi (19. marec)

Dokumentárny film, zachytávajúci profesionálny aj súkromný osud reportéra Andreja Bána. Režisér Jaro Vojtek sníma prostredníctvom intímnych rozhovorov a počas spoločných ciest Andrejov osobný príbeh, jeho zápas so samotou a s psychickými problémami, neschopnosť nadviazať dlhodobý a funkčný vzťah, po ktorom túži.

Paralelne film zaznamenáva tragické a komplikované príbehy vo vojnových oblastiach a v utečeneckých táboroch i spoločenské hrozby slovenského politického života (neonacizmus). Raj na zemi je topografiou tragických zápasov človeka a sveta, kontinuálnou terapiou bez konca.

Perinbaba a dva svety (26. marec)

Od premiéry pôvodného príbehu obehlo už 34 rokov, pričom režisér Juraj Jakubisko sa už pomerne dávno rozhodol, že je na čase vyrozprávať pokračovanie. A to sa do kín dostane už 26. marca.Lukáša, hlavnú postavu rozprávky, stvárňuje slovenský herec a youtuber Lukáš Frlajs. Ten sa vyberie do sveta so svojím verným psom hľadať pravú lásku.

Marvel po Avengers: Endgame ani zďaleka nekončí: Toto všetko plánuje na rok 2020

Vo filme sa objavia herci zo Slovenska i z Česka, medzi nimi Ivan Romančík, René Štúr, Dan Nekonečný, Klára Cibulová alebo Sabina Skalická, ktorú diváci uvidia v postave mladej „zubatej“.Po dlhom čase od ohlásenia projektu sme konečne dostali prvý oficiálny trailer, ktorý odhaľuje nielen príbeh, ale aj samotné postavy.

Generál (3. september)

Milan Rastislav Štefánik bol mimoriadnou osobnosťou v našich dejinách. Aj to je jeden z dôvodov, prečo o ňom vzniklo už hneď niekoľko filmových projektov. To však ale nie je všetko. Už nejaký ten čas vzniká projekt s názvom Generál, v ktorom si hlavnú úlohu strihol obľúbený a oceňovaný herec Milan Ondrík.

Samotný vznik filmu sprevádzalo hneď niekoľko problémov, kvôli ktorým sa premiéra posúvala. Pôvodne sme ho mali vidieť ešte v roku 2019 (tak to dokonca uvádza aj oficiálna stránka filmu na Facebooku), no v súčasnosti všetko nasvedčuje tomu, že sa ho dočkáme až 3. septembra tohto roku.

To však určite nie je všetko. Množstvo slovenských filmov nerozbieha propagáciu tak skoro, ako je to v prípade zahraničných produkcií. Je preto možné, že v priebehu roka sa dočkáme oznámenia premiér aj ďalších domácich projektov. Napríklad na 15. októbra má stanovenú premiéru film Indián, o ktorom však momentále ešte nie je nič známe. Pokiaľ sa však v zozname premiér objaví ďalší slovenský projekt, určite vás o tom budeme informovať!

Viac o téme: GenerálPríliš osobná známosťSviňaAtillaTemposRaj na zemiPerinbaba a dva svety
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu