Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V kinách je snímka o Mirovi Žbirkovi: Toto nám prezradil režisér projektu o hudobnej legende

Meky Žbirka Zobraziť galériu (3)
Meky Žbirka (Zdroj: Bontonfilm)

Program slovenských kín spestril od štvrtka Meky - filmový pohľad na hudobný a životný príbeh Mira Žbirku. Dokument o prvom slovenskom Zlatom slávikovi nakrútil režisér Šimon Šafránek, držiteľ Českého leva za snímku King Skate. Práve film o skateboardingu v Československu spojil českého filmára a slovenskú hudobnú legendu.

"Hľadal som do King Skate dobovú hudbu, mali sme veľa hudby zo zahraničia, ale predsa len sme potrebovali nejakú československú. V Česku som nenašiel nič, čo by fungovalo s post-punkovou atmosférou dokumentu, až som na Slovensku objavil elektronickú vlnu, ktorú robil Meky s Lacom Lučeničom v polovici 80. rokov," uviedolŠafránek, ktorého mimoriadne oslovili Žbirkove albumy Nemoderný chalan (1984) a Chlapec z ulice (1986).

Bez filtra

S nápadom nakrútiť film o Mekym však prišla producentka Kateřina Černá. "Povedal som, že ma to zaujíma, chcel som robiť hudobný portrét, pretože to je žáner, ktorý ma baví," spresnil genézu dokumentu Šafránek a ďalej priznal inšpiráciu biografickou knihou Honzu Vedrala Zblízka. "Stále som mal pred očami ten názov, Mekyho som sa snažil ukázať zblízka, autenticky, bez filtra. Chcel som, aby tam bol taký, aký je," podčiarkol režisér.

V kinách je snímka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/totalfilm.cz)

Film, ktorý zaznamenáva aj turbulentné zmeny v pop music a jej žánrovú pestrosť, prináša množstvo súkromných videí a archívnych záberov. Pre Šafránka bolo zvlášť zaujímavé porovnanie publicistických programov Českej televízie a Slovenskej televízie v 80. rokoch. "Tie slovenské mi prišli oveľa viac filmové alebo sugestívne - ručná kamera, zrýchlené zábery... Nič sme s tým nerobili, tak to bolo," dodal k dynamickému dokumentu a upozornil aj na zábery z emotívneho koncertu Mira Žbirku v Londýne: "Bolo tam 700 - 800 Slovákov a Čechov, ktorí tam pracujú a neuveriteľne fandili, to som dlho na koncerte nezažil, veľmi sa mi to páčilo."

Bolestivá minulosť verzus hudobné triumfy

Meky rozpráva o ceste rockera s dlhými vlasmi, britského elegána, s okuliarmi i bez, ktorý už pred osemnástkou hrával ako nájomný muzikant v zahraničí, zažil stratu brata, vyhadzov z kapely, ale aj davy fanúšikov, slávu a hudobné triumfy. O tom, ako prežíval odchod do ústrania, aj veľký návrat, ale aj o tom, ako sa vyrovnal s haváriou blízkej osoby, či s nástrahami komunistickej strany v časoch socializmu.

Meky Žbirka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Film nepredstavuje len populárneho speváka, divákov zavedie do nahrávacích štúdií Abbey Road i na miesta, ktoré už neexistujú. Žbirka v dokumente hovorí o tom, že zbúrali nielen jeho rodný dom, ale aj slávne bratislavské PKO. Pamätníkov určite oslovia aj zábery z Bratislavskej lýry či legendárneho V-čka.

Filmári sledovali Mekyho takmer rok. "Pripadá mi, že žije vo svojom vlastnom svete, kde hlavnú úlohu hrá hudba. Stále si pospevuje, pohmkáva. Má svojský a veľmi nákazlivý zmysel pre humor," opísal Šafránek nakrúcanie so spevákom a skladateľom, ktorý napísal hity Biely kvet, Atlantída, Co bolí to přebolí, Múr našich lások, 22 dní, Nespáľme to krásne v nás, Denisa, S tebou je kríž, Katka, Prvá, Len s ňou, Možno sa ti zdá a mnoho ďalších.

Viac o téme: DokumentRežisérMekyŠimon Šafránek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu