Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Film Havel čoskoro v kinách: Ukáže búrlivý život, väznenie, ale aj milostné vzťahy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Bontonfilm)

Celovečerný film Havel režiséra Slávka Horáka prináša príbeh prvého českého prezidenta Václava Havla z jeho disidentských čias, keď ešte nebol slávnou osobnosťou. Snímka sa sústredí na jeho búrlivý osobný život, ktorému dominuje nielen boj za pravdu, prenasledovanie a väznenie, ale aj milostné vzťahy, vlastné pochybnosti a humor.

V centre všetkého je potom neobvyklý vzťah s manželkou Oľgou, ktorú hrá Anna Geislerová. Do kín film, v ktorom Havla stvárnil Viktor Dvořák, dorazí 23. júla. Jeho tvorcovia ho už predstavili novinárom. "Portrét štátnika nečakajte," odkázal režisér Horák.

Príbeh odohrávajúci sa v rokoch 1968 až 1989 neukazuje Havla ako ikonu, ale ako človeka, ktorý "nie je úplne pevný v určitých morálnych záležitostiach" a váha medzi divadelnou kariérou, politikou, manželkou a milenkou. Scenáristi Slávek Horák a Rudolf Suchánek dali veľký priestor postave Oľgy Havlovej.

"V tom filme má Olga Havlová silnú až dominantnú pozíciu. Že sa scenáristi rozhodli ísť touto cestou je vecou ich rozhodnutia a určite je dobré, že si na to vzali tak silnú herečku, ako je Anna Geislerová. Proporcie, ktoré tomu scenáristi dali, filmu svedčia. Nie je to dejepis, ale trochu viac vzťahy, a myslím, že to takto diváci budú mať radi," povedal ČTK Martin Hofmann, ktorý v snímke stvárnil ďalšiu výraznú postavu, herca Pavla Landovského.

"Vôbec som ale nemyslel na to, ako Landovského napodobniť. Myslím, že to nie je dobrá cesta - napodobňovanie. To sa hodí, keď rozprávate vtipy. Ja som mal Pavla Landovského napozeraného a premýšľal som nad tým, aký skutočne je. Mám pocit, že vedľa toho revania, tam bolo aj dosť nehy," povedal Hofmann.

VIDEO Film Havel čoskoro
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Bontonfilm)

"Bola to pre mňa výnimočná úloha, je to iné, keď hráte skutočného človeka, navyše človeka, ktorého si vážite," uviedla Geislerová. "Olga je žena, ku ktorej cítim obrovskú úctu, a potom zrazu stojím v župane s cigaretou v ruke. Bolo to zvláštne a mala som z toho trochu husiu kožu," dodala.

Scenár k filmu vznikal tri roky, rad dramatických momentov vychádza z faktov, iné už ale vznikli v autorskej licencii. Takou je napríklad scéna, v ktorej ide Havel s Landovským neúspešne požiadať Alexandra Dubčeka o podpis Charty 77. V skutočnosti vtedy išli do Bratislavy iní ľudia. "Havel je hraný film, nie učebnica. Ako hovoria všetci veľkí rozprávači - nikdy nenechajte stáť fakty v ceste dobrému príbehu," podotkol režisér Horák.

VIDEO Film Havel čoskoro
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Horákova predchádzajúca snímka Domáca starostlivosť reprezentovala Českú republiku v roku 2016 na Oscaroch. Tam sa nakoniec nedostala do finálovej nominácie, ale magazín Variety Horáka vďaka nemu zaradil na svoj zoznam 10 Directors to Watch, teda medzi 10 najnádejnejších režisérov.

Viac o téme: Slávek HorákHavel
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu