Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Do kín mieri nový rodinný film Letní rebeli: TOTO všetko o ňom prezradila režisérka

Film Letní rebeli Zobraziť galériu (3)
Film Letní rebeli (Zdroj: letnirebeli.sk)

Letní rebeli je názov slovensko-nemeckej koprodukcie, ktorá chce nadviazať na tradičnú slovenskú tvorbu pre deti a mládež. Snímka režisérky Martiny Sakovej, ktorá sa tvorbe pre mladé ročníky venuje dlhé roky, mala v utorok premiéru v Bratislave.

Film prináša príbeh 11-ročného chlapca Jonáša, inšpirovaný zážitkami, ktorým môže čeliť každé dospievajúce dieťa. Jonášov otec pred niekoľkými rokmi tragicky zahynul, ostala tak neúplná rodina s mamou, Jonášom a jeho malým bratom. Jonáš sa cíti sám, navyše má pocit, že mama ho chce okradnúť aj o posledné radosti, keď sa rozhodne stráviť leto pri tete a nie s dedom na člne, ako to bývalo v minulosti. Jonáš sa preto rozhodne zobrať svoje prázdniny do vlastných rúk a uteká od mamy k dedovi. Avšak zisťuje, že ani dedo neostal po smrti syna rovnaký.

Film Letní rebeli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: letnirebeli.sk)

"Na príbehu ma zaujíma a zároveň dojíma práve to, že Jonáš ako dieťa je ten, ktorý je aktívny, a hoci istým naivným spôsobom, ale predsa sa mu napokon podarí všetkých dospelých opäť spojiť," hovorí o snímke jej producentka Katarína Krnáčová. "Scelí rodinu, ktorá z dôvodu smrti chlapcovho otca ostala vo vzdialenom a narušenom vzťahu. V podstate svojím čistým spôsobom ukáže dospelým, ako by mali žiť lepšie a krajšie," dodala k filmu, ktorý má zaujať rodičov či starých rodičov a deti vo veku osem až 12 rokov.

Hodnotenie nie je všetko: Kritici tieto filmy zmietli zo stola, no diváci ich totálne žerú

Režisérka Saková sa tvorbe pre deti a mládež venuje od svojich tvorivých začiatkov a okrem réžie sa pri Letných rebeloch podieľala aj na tvorbe scenára. "Vyvíjali sme to so spoluscenáristkou Silke Schulz, s ktorou som sa stretla v Nemecku na škole a doteraz pracujeme spolu, sme taká zohratá dvojka," uviedla pred premiérou Saková, rodáčka z Bratislavy, ktorá 17 rokov žije a pracuje v Berlíne.

Film Letní rebeli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: letnirebeli.sk)

"Robiť pre deti, s deťmi, o deťoch z reálneho prostredia, to presne sme chceli. Sama mám dve deti a už majú veľa vecí 'vypozeraných', už nemajú čo pozerať, aj by rady niečo, kde sa nájdu, kde to spoznajú, ten istý svet, kde sa ony motkajú, trávia prázdniny, to bol cieľ - dať im znova film, na ktorý sa môžu pozrieť," vysvetlila režisérka, ktorá študovala na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, neskôr na univerzite v nemeckom Postupime a Berlíne.

VIDEO Hrdí tvorcovia filmu Bábovky: Nikto neodíde z kina sklamaný!

Pracovala na detských filmoch Amálka, ja sa zbláznim, Čarovala ryba, aby bola chyba, je autorkou animovaného filmu Heavy Mental a dokumentu Malá Hanoj. Pri nakrúcaní svojho prvého rodinného filmu pre deti bola obklopená štábom a hercami zo Slovenska, Česka a Nemecka.

V hlavnej úlohe Jonáša diváci uvidia českého detského herca Eliáša Vyskočila, jeho kamarátku Alex stvárnila Slovenka Liana Pavlíková. Jej mamu si zahrala Szidi Tobias a Jonášovho dedka hral Pavel Nový. Vo vedľajších postavách sa predstavia aj Jana Oľhová či Michal Kubovčík. Letní rebeli vstúpia do kinodistribúcie vo štvrtok 13. augusta.

Viac o téme: FilmSlovenskoLetní rebeliHandlováMartina Saková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu