Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svedectvo, ktoré zmenilo svet: Najočakávanejší slovenský film Správa príde do kín už v januári

Film Petra Bebjaka Správa príde do kín už v januári Zobraziť galériu (4)
Film Petra Bebjaka Správa príde do kín už v januári (Zdroj: sprava.sk)

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu bude budúci rok 28. januára uvedený v premiére film Správa režiséra Petra Bebjaka. Zachytáva obdivuhodný čin dvoch mužov, ktorí utiekli z Osvienčimu a dokázali presvedčiť svet o hroznom fungovaní koncentračného tábora.

Filmoví tvorcovia chcú vyzdvihnúť hrdinstvo československých občanov a pripomenúť, kam až môžu viesť akékoľvek prejavy netolerancie v spoločnosti, oznámila za produkciu filmu Martina Reková. Deň pamiatky obetí holokaustu vyhlásila OSN na 27. januára, kedy bol v roku 1945 oslobodený najväčší nemecký nacistický koncentračný tábor v poľskom Osvienčime.

Brad Pitt a Jennifer Aniston opäť spolu! VIDEO Horúci rozhovor: Ako sa máš, zlato?

Hoci bolo uverejnenie správy vtedy dvadsaťšesťročného Alfréda Wetzlera a dvadsaťročného Rudolfa Vrbu kontroverzne pozdržané a tridsaťdva stránkový dokument bol zverejnený až po mnohých týždňoch, odhaduje sa, že aj tak bolo týmto činom zachránených asi 200-tisíc Židov.

Film Petra Bebjaka Správa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sprava.sk)

Veľký medzinárodný projekt

Film Správa vznikol podľa autobiografického románu Alfreda Wetzlera Čo Dante nevidel v slovensko-nemecko-českej koprodukcii. Hrajú v ňom herci zo všetkých týchto krajín. K nim sa pridali ešte aj poľskí herci. Zásadnú postavu Warrena stvárnil britský herec John Hannah, ktorý hrá spojku Červeného kríža.

Film Petra Bebjaka Správa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sprava.sk)

Správa, ktorá zmenila svet

Vo filme je medzi prvými konfrontovaný s tým, čo sa skutočne dialo v Osvienčime, a je na ňom, aby túto správu odovzdal do oficiálnych miest. Informácie z Vrbovej a Wetzlerovej správy publikovali BBC či The New York Times. Pápež Pius XII., Americký prezident F. D. Roosevelt a ďalšie autority následne požiadali Maďarsko o zastavenie deportácií. To sa stalo 9. júla 1944, teda zhruba tri mesiace po úteku mladých väzňov.

Jakub Prachař podobu s otcom nezaprie: Ale s jeho slávnym dedkom... FOTO Ako vajce vajcu!

Film Petra Bebjaka Správa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sprava.sk)

Odvaha, ktorá je inšpiráciou

"Keď sa vám dostane do ruky taký skvelý scenár, uvedomíte si, čo máme spoločné s tými, ktorí tu boli pred nami. Ich sila a odvaha je pre nás veľkou inšpiráciou. O to viac, že ​​v Európe, ktorá zažíva najdlhšie obdobie mieru a spolupráce v dejinách, sa opäť zdvíha vlna nenávisti, rozdeľovania a strachu," uviedol John Hannah, ktorý hral vo filme Štyri svadby a jeden pohreb alebo Múmia. Jeho scény sa točili v dekoráciách neďaleko Prahy.

V hlavnej úlohách diváci uvidia Noela Czuczora a Petera Ondrejička zo Slovenska, v úlohe spoluväzňa sa predstaví český herec Jan Nedbal, v menšej úlohe sa objaví Ondřej Malý. 

Viac o téme: FilmPeter BebjakKoncentračný táborSpráva
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu