Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Začiatok októbra mal priniesť desiatky filmov: KORONAVÍRUS dal kinám stopku! Na čo sa môžete tešiť?

(Zdroj: Getty Images)

Začiatok októbra mal priniesť do kín viacero filmov. Distribúciu niektorých z nich však odložila koronavírusová pandémia, ktorá oslabila počet divákov v kinosálach. Filmové novinky sa však predsa premietajú, medzi nimi oceňovaná romantická dráma, nový dokument Jara Vojteka, príbeh priekopníkov videoartu, ale aj dráma nakrútená podľa skutočnej udalosti, ktorá zasiahla celý svet.

Raj na zemi je dokument zachytávajúci osud slovenského novinára, reportéra a fotografa Andreja Bána. Režisér Jaro Vojtek sníma prostredníctvom intímnych rozhovorov Andrejov osobný príbeh, jeho zápas so samotou a psychickými problémami, či snahu nadviazať dlhodobý a funkčný vzťah, po ktorom túži. Paralelne film zaznamenáva tragické príbehy súčasného sveta vo vojnových a krízových oblastiach, či utečeneckých táboroch.

Čaká vás dráma i dobrodružný film

Dráma Nádej (r. Maria Sodahl) dáva svojej hlavnej hrdinke iba slabú nádej, keď lekári deň pred Vianocami zistia, že má nevyliečiteľný nádor. Zo života jej zrazu zostáva už iba smiešne málo a tá najväčšia skúška čaká vzťah s jej mužom. Film bol inšpirovaný skutočným životom režisérky Marie Sodahlovej, vznikol podľa knižnej predlohy a exceluje v ňom ústredná herecká dvojica na čele s hviezdnym Stellanom Skarsgardom. Snímka získala cenu Europa Cinemas Label na 70. MFF Berlinale.

Jaskyňa (r. Tom Waller) je dobrodružný film inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v Thajsku v roku 2018. Dvanásťčlenný chlapčenský futbalový tím na čele s trénerom sa vydal na výlet do jaskynného komplexu Tham Luang v oblasti Chiang Rai nachádzajúcej sa na severe krajiny. Náhly prudký dážď zdvihol hladinu vody, ktorá zaplavila prístupovú cestu a všetkých uväznila v útrobách jaskyne. Vyslobodení boli až po viac ako dvoch týždňoch s pomocou početného tímu skúsených potápačov a záchranárov zo všetkých kútov sveta.

Od 1. októbra je v kinách aj dokument Efekt Vašulka (r. Hrafnhildur Gunnarsdóttir). Islandsko-česká koprodukcia rozpráva príbeh priekopníkov videoartu. Ukazuje tiež premenu umenia a spoločnosti s nástupom videa od 60. rokov do súčasnosti. Rodák z Brna Woody Vašulka bol pri zrode nového umeleckého odboru s islandskou ženou Steinou od konca 60. rokov, keď žili a pracovali v New Yorku.

Predtým sa však spoznali v komunistickom Československu, kde Bohuslav Vašulka študoval FAMU a Islanďanka Steina hru na husle. Technologickí mágovia Woody a Steina Vašulkovci s humorom bojujú so svojou finančnou situáciou a tým, ako svoje analógové archívy zachovať pre budúcnosť. Až v posledných rokoch ich objavujú zberatelia umenia a najväčšie svetové múzeá.

Viac o téme: KinoNádej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu