Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Brány kín sa konečne otvárajú: Uvidíte oscarový hit! Krajina nomádov bude mať čoskoro premiéru aj u nás

Zem nomádov Zobraziť galériu (2)
Zem nomádov (Zdroj: SITA/Searchlight Pictures via AP)

Po niekoľkomesačnej odmlke sa otvárajú brány slovenských kín. Troma Oscarmi ocenený film Krajina nomádov si budú môcť pozrieť diváci v slovenských multiplexoch od štvrtka 27. mája. Informovala PR manažérka Perla Žinčíková.

Po tom, ako v malom meste na nevadskom vidieku dôjde k ekonomickému kolapsu, sa Fern (Frances McDormandová) rozhodne zbaliť si veci a vo svojej dodávke sa vydať na cesty a preskúmať život za hranicami klasických spoločenských zvyklostí ako novodobý nomád. V tretej celovečernej snímke režisérky Chloé Zhaovej sa objavujú skutoční nomádi Linda May, Swankie a Bob Wells, ktorí Fern zoznamujú s týmto svetom a robia jej spoločnosť pri jej cestách po nekonečnom americkom západe.

Film s troma Oscarmi

Snímku s troma hlavnými Oscarmi - za najlepší film, najlepšiu réžiu a najlepšiu herečku v hlavnej úlohe - začali písať v roku 2017, keď sa Frances McDormandovej a Peterovi Spearsovi podarilo získať práva na sfilmovanie knihy Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century (Krajina nomádov: Ako prežiť v Amerike v 21. storočí), ktorú napísala brooklynská spisovateľka Jessica Bruderová. "Ide o dielo z oblasti investigatívnej žurnalistiky," vysvetľuje režisérka a zároveň scenáristka Zhaová.

Do filmu obsadila aj nehercov - skutočných nomádov žijúcich v Amerike. Tvorcovia ich pre film získali tak, že si našli spojku v komunite, v ktorej žili. Swankie a Linda May boli obsadené hneď na úvod, pretože sa objavujú v knižnej predlohe. "Mne môj život, pochopiteľne, príde veľmi normálny a všedný - keď som o sebe v Jessicinej knihe čítala, bola som z toho trochu nesvoja a súčasne ma to napĺňalo veľkou pokorou," hovorí Swankie, ktorá sa zúčastnila aj na ceremoniáli odovzdávania Oscarov. Tvorcovia počas nakrúcania filmu rovnako kočovným štýlom mapovali život jej, ale aj ostatných ľudí žijúcich podobným spôsobom. Do slovenských kín prináša Krajinu nomádov od 27. mája distribučná spoločnosť CinemArt SK.

Viac o téme: Krajina nomádov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu