Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Študenti natočili dokument o českých voličoch: (S)dělení lidu ukazuje, že ľudia sú viac než len predvolebné grafy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Študenti politológie z brnianskej Masarykovej univerzity nakrútili sériu dokumentov o voličoch štyroch najsilnejších českých politických strán. (S)dělení lidu má ukázať, ako voliči premýšľajú a podľa čoho sa rozhodujú.

Prvé dva diely o voličoch Pirátov a ODS mali  premiéru v utorok o 17:30 v brnenskom kine Scala. Premiéru dokumentárneho cyklu tvorcovia zámerne naplánovali tesne pred voľbami, pretože vtedy sa ľudia o politiku zaujímajú najviac. "Zdalo sa nám, že stále počúvame len názory politikov, a jediné, čo o voličoch vieme, sú grafy predvolebných prieskumov. Rozhodli sme sa teda zistiť, čo si o politike myslia a prečo volia tak, ako volia," povedali autori dokumentu Martin Basel a Václav Šmatera.

Zistili napríklad, že pre voličov ODS sú najdôležitejšie ekonomické témy. "Čo je prekvapivé, voliči ODS sa líšia od straníkov, pokiaľ ide o prístup k Európskej únii. Politici sú skôr skeptickí, ale ich voliči sú častejšie eurooptimickejší," uviedol Šmatera. Zároveň sú to podľa neho ľudia, ktorí stranu volia dlhodobo. Ale napríklad v kultúrnych otázkach, ako je manželstvo párov rovnakého pohlavia, nie sú nijako vyhranení.

Naopak pre voliča Pirátov je zásadné zavedenie sobášov párov rovnakého pohlavia alebo ochrana životného prostredia. Sú to väčšinou mladí ľudia medzi 18 a 35 rokmi. Podľa tvorcov títo voliči zdôrazňujú, že Piráti sú noví a nemajú korupčné problémy z minulosti. "Zároveň akcentujú, že je potrebné, aby sa politika zmenila zvnútra. A Piráti pre nich túto zmenu reprezentujú," uviedli autori.

Študenti natočili dokument o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

V čom sa podporovatelia oboch strán zhodujú, je veľká nechuť k predsedovi hnutia ANO a súčasnému premiérovi Andrejovi Babišovi. Prácu konzultovali s volebným geografom Michalom Pinkom a dekanom fakulty sociálnych vied Stanislavom Balíkom. Podľa prieskumov verejnej mienky vybrali čo najtypickejších voličov, aby bol dokument vypovedajúci. "Keď voličom určité strany ukážeme, ako premýšľajú tí, čo volia niekoho iného, ​​dúfame, že to pomôže väčšiemu pochopeniu častí spoločnosti navzájom. Myslíme si, že to je úloha sociálnych vied. Pomáhať spoločnosti, aby rozumela sama sebe," uviedol Šmatera.

V pondelok 4. októbra potom mladí politológovia plánujú prvé dva diely cyklu umiestniť na facebookový profil dokumentov, aby si ho mohol pustiť ktokoľvek. Nasledovať budú prednášky na stredných školách a crowfundingová kampaň na zaplatenie zvyšných dvoch dielov o voličoch ÁNO a SPD. Mali by vyjsť koncom jesene.

Viac o téme: ČeskoVoľby(S)delení liduŠtudentiMasarykova
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu