Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dokument o bývalom sovietskom vodcovi mieri do kín: Raz bude mať pomníky po celom svete, tvrdí režisér

(Zdroj: Repro foto YouTube)

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava (26. - 31. 10.) premiéruje vo štvrtok film Vitalija Manského Gorbačov.Raj. "Portrét muža, ktorý zmenil svet" uvádza v súťažnej sekcii Svědectví. V našich kinách ho uvidia diváci od 4. novembra. Informovala o tom Dana Freyerová zo spoločnosti Filmtopia.

Podľa Manského bude raz mať Gorbačov pomníky po celom svete. "Niekde už čoskoro, inde, napríklad v Rusku, bude trvať ešte mnoho rokov, než ľudia pochopia skutočný význam toho, čím sa tento muž zapísal do dejín. Ja som však chcel za chladným mramorom či bronzom ukázať človeka, ktorý úplne sám dospel k odhodlaniu zmeniť svet k lepšiemu," hovorí Manskij. Pôvodom ukrajinský režisér dodáva, že práve to bolo dôvodom, prečo sa filmári ujali neľahkej úlohy prehovoriť 90-ročného, unaveného muža, aby ich vpustil do svojho sveta: "Sveta osamelosti, frustrácie, ale aj radosti zo slobody."

V snímke zobrazuje Gorbačova žijúceho v skromnom dome na okraji Moskvy, kde čaká na prijatie do panteonu najvýznamnejších osobností 20. storočia. V Rusku je stále vnímaný ako kontroverzná postava. Vo filme predkladá svoju vlastnú konečnú výpoveď, v ktorej s melanchóliou i humorom bilancuje život a kariéru. Vnútorne vitálny Gorbačov s podlomeným zdravím recituje Puškina a Jesenina, spieva ukrajinské piesne, spomína na svoju ženu Raisu. Na otázku, či sa cíti slobodne, odpovedá áno. Kedysi najmocnejší muž planéty však trpí samotou.

Počas krátkeho obdobia, keď bol Gorbačov pri moci (1985-1991), nastal rozpad veľkej sovietskej ríše. Bol architektom "glasnosti" a "perestrojky", ktoré mali dať obyvateľom šancu žiť slobodne. Gorbačov zrútil Berlínsky múr. Za jeho vlády ale tiež nastal výbuch reaktora v jadrovej elektrárni v Černobyle. Zomrelo veľa občanov pobaltských republík usilujúcich sa o nezávislosť, sovietska armáda potlačila nespokojnosť v Tbilisi aj pokojné demonštrácie v Baku.

Posledné roky dožíva v dome, ktorý dostal od štátu na dožitie a kam, ako jedného z mála hostí, vpustil režiséra Vitalija Manského. "Dlhodobo sa pozná s Michailom Gorbačovom, tým aj získal prístup do jeho osobného súkromného sveta, sveta starca, ktorý žije sám, konfrontuje ho zo zásadnými otázkami života a jeho úlohy vo svetovej politike. Film má rozmery až antickej tragédie, je to celkom smutný, ale veľmi silný príbeh," uviedol René Kubášek, zástupca jihlavského festivalu.

Viac o téme: Gorbačov.RajVitalij ManskijJi.hlava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu