Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Muzikant kvôli filmu Přání Ježíškovi písal vianočné piesne v lete: Počuť tam aj československé koledy

(Zdroj: YouTube/totalfilm.cz)

Britský muzikant James Harries kvôli filmu Želanie pre Ježiška písal vianočné piesne v lete. Potom, čo nahral okrem iného piesne k filmom Snowboarďáci, Bobule, Rafťáci a Lidice, bol muzikant žijúci dve desiatky rokov v Českej republike vďačný za ponuku od strihača a producenta Adama Dvořáka, aby svojou hudbou sprevádzal vianočný príbeh režisérky Marty Ferencovej.

"Po roku s lockdownmi, aký sme všetci prežili, to bola celkom úľava," povedal Harries. Romantická komédia Želanie pre Ježiška patrí v súčasnosti k najnavštevovanejším filmom. Za šesť týždňov od premiéry zaznamenala cez 158.000 divákov a zarobila viac ako 24 miliónov korún.

"Určite to bola iná práca ako v prípade predchádzajúcich filmov. Vianočná téma vyžaduje ľahkú hudbu, filmári potrebovali veľa orchestrálnych vecí, ktoré evokujú sviatočnú atmosféru," uviedol Harries. "Dosť ľudí už sa ma pýtalo na soundtrack, tak sme sa rozhodli hudbu z filmu vydať a dúfam, že niektoré z piesní budú mať svoj vlastný život," dodal.

Soundtrack obsahuje nielen Harriesove skladby, ale aj tematicky vianočné piesne. Zaznie česko-britská koleda, vianočný rokenrol, swingová skladba aj detský zbor. Spoločne so soundtrackom vznikol videoklip k singlu Something Like This, ktorý vyšiel na jeho poslednom albume Superstition, ale zároveň sa stal ústrednou piesňou Želania pre Ježiška.

Vo filme hrá jednu z hlavných rolí Richard Krajčo, frontman hudobnej skupiny Krištof. "Stretol som ich v živote dvakrát na festivale, nie je to muzika, ktorú by som aktívne vyhľadával. České rádia nepočúvam, ani sme s Richardom poriadne nehovorili, ale nič v zlom," podotkol Harries.

Spevák a skladateľ Harries sa narodil v roku 1974 v Manchestri a od roku 2000 žije v Prahe, odkiaľ vyráža na koncertné turné po celej Európe. Zúčastňuje sa aj spoločenského diania. Napríklad tento rok 17. novembra vystúpil so skladbou Slow Mover na Václavskom námestí na akcii Koncert pre budúcnosť. "Keby nebolo udalosti v roku 1989, neprišiel by som o dva roky neskôr do vtedajšieho Československa na výlet, nezamiloval by som sa a v mojom živote by bolo všetko inak. Takže je to pre mňa zásadný dátum a bola to pre mňa česť byť tam pozvaný," povedal.

Harriesove piesne z posledných rokov Superstition, Salvation alebo Lights uspeli v hitparádach. Jeho plánované decembrové turné však bolo kvôli pandemickej situácii odložené.

Hudobný magazín Rolling Stone Harriesa zaradil pre jeho štýl k hviezdam ako Jeffa Buckleyho a Damiena Rice. Od roku 2002 natočil Harries osem radových albumov, nové zatiaľ nechystá. "Vlaňajšie Superstition je podľa mňa stále aktuálne, ale keby niekto chcel, aby som vydal platňu, nebol by to problém," podotkol.

Viac o téme: SoundtrackPřání JežíškoviŽelanie pre JežiškaJames Herries
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu