Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prezidentka už je v kinách: Čakali ste politiku? OMYL! Takýto bol zámer režiséra

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Magio Box)

V komédii Prezidentka režiséra a scenáristu Rudolfa Havlíka čelí hlava štátu v podaní Ani Geislerovej nástrahám politiky i lásky. Romantický film, v ktorom muža snov českej prezidentky stvárnil Ondřej Vetchý, uvedú kiná od 23. júna.

"Môj scenáristický zámer bol apolitický. Chcel som natočiť romantický film," uviedol režisér Havlík. Nápad vznikol podľa režiséra v roku 2016, keď dotočil film Rozprávky pre Emu.

Nápad sa rodil niekoľko rokov

"Prišlo mi to ako zaujímavá a nevšedná téma. O niekoľko mesiacov nato bola zvolená za slovenskú prezidentku pani (Zuzana) Čaputová. Projekt sme potom niekoľko rokov vyvíjali, kým sme sa do toho pustili," povedal. "Chceli sme ponúknuť pohľad za fasádu politických funkcií a profesijných rolí. Snažili sme sa vytvoriť postavu, ktorá by mohla ľudí inšpirovať a pripomenúť nám, že milovať a byť milovaný je niečo, čo potrebuje naozaj každý z nás," dodal.

Rovnako ako v Rozprávkach pre Emu aj v Prezidentke sa stretla Geislerová s hereckým partnerom Vetchým. Jej postavu definuje nielen jej práca a poslanie, ale aj vzťah s už dospelou dcérou a náhodné stretnutie, ktoré jej zmení život. Okrem hlavnej partnerskej dvojice sa vo filme objaví napríklad Veronika Khek Kubařová, Oskar Hes alebo Vanda Chaloupková.

Stale žijeme v trochu mužskom svete

"Žijeme stále trochu v mužskom svete. A či už je to politikat, alebo biznis, vieme, že presadzovanie žien je stále pomerne problematické. Stále trochu zaostávame a pritom ženský pohľad na svet je podľa mňa v mnohých veciach racionálnejší," povedal režisér.

Prezidentka už je v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Magio Box)

V príbehu Prezidentka, ktorý režisér zasadil do kulís historickej Prahy, má za sebou Kateřina Čechová (Geislerová) ako prvá česká prezidentka rok v úrade. Je zahltená prácou a občas by si chcela oddýchnuť bez pozornosti celej republiky. Jedného dňa sa odhodlá k riskantnému kúsku. Vezme si parochňu a v prevleku sa v noci potajomky vytratí z hradu. Zoznamuje sa so sochárom Petrom (Vetchý), ktorý nemá ani potuchy, kto okúzľujúca žena, do ktorej sa zamiloval, v skutočnosti je. Spoločne s premiérou filmu vydáva vydavateľstvo Ikar knižné spracovanie Prezidentky.

Prezidentka už je v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/totalfilm.cz)

Režisér Havlík pochádza zo Sokolova, vyštudoval Strednú priemyselnú školu grafickú v Prahe a potom vystriedal niekoľko profesií ako spisovateľ, scenárista a režisér. Stojí za komédiami Rozprávky pre Emu, Po čom muži túžia a Bábovky. Vážnejšiu tému si zvolil v dráme Minúta večnosti. V súčasnej dobe kiná premietajú jeho komédiu Po ​​čom muži túžia 2.

Viac o téme: Aňa GeislerováPrezidentka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu